Великобритания ще насърчи британски компании да участват в конкурсите за разрешение търсене и проучване на газ и нефт в находищата „Силистар“ и „Терес“ в българската част на Черно море. Това заяви заместник-министърът по енергийните въпроси на Великобритания баронеса Верма по време на среща с българския заместник-министър на енергетиката Жечо Станков. На срещата, в Министерството на енергетиката в Лондон, участваха още председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, зам.-председателят на Управителния съвет на „Булгартрансгаз“ Делян Димитров и българският посланик във Великобритания Константин Димитров, съобщиха от българското Министерство на енергетиката.

Според баронеса Верма проучването на находища в Черно море трябва да е не само регионален, но и европейски приоритет. Затова британското министерство щяло да насърчи фирми от Албиона да участват в конкурсите за „Силистар“ и „Терес“.  А от българското министерство са обещали да гарантират честни и прозрачни процедури за проучванията в Черно море.

Представянето на двете потенциални находища на нефт и природен газ "Силистар" и "Терес" продължи и днес в рамките на Международната петролна седмица в британската столица.

Във вторник от норвежката "Статойл" обявиха, че внимателно наблюдават региона и следят с интерес проучванията в блока "Хан Аспарух" и в румънската част на Черно море. Днес по същия начин са реагирали два други от световните петролни гиганти - "Бритиш петролиум" и "Шел".

Директорът на отдела за международните проекти за проучване за петрол и газ в "Бритиш петролиум" Ричард Хърбърт е обещал компанията да разгледа възможностите за участие в конкурса за разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес", който предстои да бъде обявен до две седмици в официалния вестник на Европейския съюз.