При опустошителното земетресение преди единадесет месеца в Турция в един хотел в Адияман загинаха 72 души. Сега единадесет обвиняеми трябва да се изправят пред съда за предполагаеми сериозни строителни дефекти.

От хотел "Исиас" в центъра на Адъяман е останало само поле от развалини. Четиризвездният хотел се е срутил само за 10 секунди при труса на 6 февруари 2023 г. – според експертите заради напълно сбъркан строеж. Добавен е незаконен етаж, няма изследване на почвата, което е задължително в земетръсната зона, а носещите колони са направени по-тънки, за да се спечели място, при това от некачествен бетон, смесен от пясък и големи камъни.

Ахмет Кан Алтунисик преподава строително инженерство в турски университет. Той изготвя експертен доклад по случая и обяснява по турската телевизия:

"Сградата се срути, както когато напълните кофа с пясък, обърнете я и я издърпате нагоре. Тогава части от пясъка се откъсват и се разпръскват."

В отломките все още има парчета бетон от хотела, в които ясно се виждат големите камъни.

Някои от обвиняемите са задържани, включително собственикът на хотел "Исиас", който го е и построил, и един архитект. В следващия процес предстои да бъдат изправени пред съда представители на властите, които са издали лицензите.