"Принудителното предоставяне на гражданство на Руската федерация на незаконно депортирани украински деца от окупираните територии на Украйна е признак на геноцид."

Това написа комисарят на Върховната рада на Украйна по правата на човека Дмитрий Лубинец в Телеграм, цитиран от УНИАН. Омбудсманът коментира указа на руския президент Владимир Путин да се дава руско гражданство на украински деца.

В указа се посочва, че сираци и деца без родителски грижи, които са граждани на Украйна, могат да получат руско гражданство по лично решение на Путин, без да се вземат предвид всички или отделни изисквания на федералното законодателство. Заявление за такова гражданство може да бъде подадено от ръководителите на руски организации, в които детето е поставено под наблюдение.

"Смятам, че предоставянето на руско гражданство на деца се прави, за да не останат депортирани украински деца „законно“ на руска територия“, отбеляза Лубинец.

„Ние разбираме тежките последици от подобни действия, защото следващата стъпка след получаването на руско „гражданство“ ще бъде осиновяването на децата като руснаци, а след това – промяна на личните им данни“, добави той.

В тази връзка омбудсманът отбелязва, че в един момент нито едно украинско дете няма да не остане в Руската федерация, тъй като всички те ще станат „руснаци“ през следващите 3 месеца. Лубинец възнамерява да предприеме всички необходими мерки. „В крайна сметка прехвърлянето на деца от една национална група в друга, разбира се, което е предоставянето на принудително гражданство на деца, е един от признаците на геноцид“, твърди той.

Вчера Путин подписа указ, който опростява приемането на руско гражданство за редица категории украинци и чужденци, воюващи на страната на Руската федерация. Това ще позволи бързото издаване на руски паспорти на лица без гражданство и украинци, които нямат друго гражданство, родени са и са пребивавали постоянно в окупирания Крим, но са го напуснали преди анексирането. Указът се прилага и за украинци, които са в Русия с право на временно или постоянно пребиваване.