Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори в Айова за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през ноември.

Победата на бизнесмена в централния щат е най-голямата в историята на републиканските първични избори в Айова. До 2024 г. най-голямата разлика между първия и втория в класирането бе 12% (през 1988 г. сенаторът на Канзас Боб Доул побеждава религиозния телевизионен водещ Пат Робърсън с 37 срещу 25%).

При 97,4% преброени вота от партийните събрания бившият американски президент води убедително с 51,1% от гласовете. Втори с 21,2% е губернаторът на Флорида Рон Десантис, който посети всеки един от 99-те окръга на Айова с надеждата да стартира ударно изборния сезон.

Тръмп печели 98 от тях - бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли спечели само с 1 глас окръг Джонсън и остава трета във временната надпревара с 19,1%.

С категоричната си победа Тръмп печели поне 20 от 40-те делегати на щата Айова, които на конвента на Републиканската партия през юли 2024 г. ще подкрепят номинирането на узурпатора за Белия дом.

Тръмп: Ще върнем равнището на депортации от времето на Айзенхауер

След обявяването на резултатите бившият президент държа реч, в която благодари на избирателите на Айова за тяхното доверие.

"Време е нашата страна да се обедини... Независимо дали става въпрос за републиканци или демократи, либерали или консерватори. Ще бъде толкова хубаво, ако се обединим и оправим света, и оправим проблемите", стартира умерено той своето слово пред ликуващи привърженици в Де Мойн, столицата на Айова.

Не пропусна обаче деликатно да жегне Десантис и Хейли.

"Искам да поздравя Рон и Ники, че добре си прекараха заедно. Дори не знаем какъв е резултатът за второто място".

Тръмп благодари на четвъртия в класирането (под 8% подкрепа) Вивек Рамасуами, който обяви, че се оттегля от надпреварата и застава зад кандидатурата на бившия президент.

"Той свърши отлична работа. Дойде от нулата и достигна голям процент", изтъкна Тръмп.

Бизнесменът критикува неуспеха на държавния глава Джо Байдън да овладее мигрантската криза по южната граница и увери, че ще върне високото равнище на депортации от управлението на Дуайт Айзенхауер (1953-1961 г.).

Проклятието "Айова"

Републиканските привърженици от Айова се събраха вчера на партийни събрания в над 1600 училища, общностни центрове и други обекти, за да изберат своя кандидат. Хората не бяха спрени от студеното време: на места в Айова температурата падна до близо минус 30 градуса. 

Обвиненията срещу Тръмп, за които може да получи солидна присъда, също не отказват гражданите на щата: според проучване на Си Ен Ен 63% от републиканските избиратели в Айова твърдят, че биха гласували за него дори и да влезе в затвора.

Но любовта на жителите на Айова трябва да плаши Тръмп. Ако е суеверен. От 2008 г. насам нито един републикански кандидат-президент, спечелил надпреварата в щата, не се е докопвал до номинацията на своята партия.