Демонстранти влязоха днес в сблъсъци с полицията в руската република Башкортостан, в Урал, след осъждането на местен опозиционер на четири години затвор, предава Франс прес, цитирана от БТА.

В публикувани в социалните мрежи видеоклипове от град Баймак се вижда как няколкостотин души, облечени в топли дрехи заради минусовите температури, мятат снежни топки по полицаи в снаряжение за борба с безредиците. Баймак има около 17 000 жители. Той се намира недалеч от Казахстан.

По данни на специализираната неправителствена организация "ОВД-инфо" в демонстрацията са участвали около 6000 души, а полицията е арестувала към 20 души. Други 20 са потърсили медицинска помощ.

Подобни улични протести напоследък са изключителна рядкост в Русия, където всяка критика към властите може да бъде наказана със затвор, посочва АФП.

Башкирският опозиционер Фаил Алсинов - активист, който се бори срещу експлоатацията на енергийните ресурси в Башкортостан и който критикува инвазията на Русия в Украйна, беше осъден по-рано днес на "четири години задържане в наказателна колония" за "подбуждане към омраза" от съда в Баймак, който произнесе присъдата си при закрити врата.

Решението на съда накара хиляди негови поддръжници да излязат на протести.

Случаят е от миналата година: в реч срещу златодобива на общинско събрание Алсинов използва две думи на местния башкирски език, които властите определят като расистки.

Оттогава активистът се защитава, твърдейки че думите му са били неправилно преведени на руски език:

"Не признавам вината си. Винаги съм се борил за справедливост, за моя народ, за моята република", защити се той отново след обявяването на присъдата. "Ще обжалваме", увери активистът във видеозапис, излъчен от независимата медия "Сота".

В присъдата си съдът в Баймак постанови, че коментарите на Алсинов са имали за цел "да подбудят омраза и да унижат достойнството на група хора на основата на раса, националност, език или произход".

Губернаторът на република Башкортостан Радий Хабиров обвини младия мъж, че е обидил народите на Централна Азия и Кавказ.

Според независимата медия "Сота" днес демонстранти са се опитали да блокират входа на съда, в който се гледа делото срещу Фаил Алсинов, което е довело до сблъсъци с полицията. 

Руската полиция обяви, че след протестите в Баймак започва разследване за "безредици", отбелязва АФП.

"Властите са започнали наказателно производство (...) срещу участниците в неразрешената демонстрация в Баймак за масови безредици", каза представител на регионалното министерство на вътрешните работи, цитиран от агенция РИА Новости.

За такова обвинение се предвижда наказание до 15 години лишаване от свобода, посочва АФП.