Броженията в средите на "Продължаваме промяната - Демократична България" срещу кандидатурата на Десислава Атанасова за конституционен съдия стават все по-силни.

"Зелено движение", една от партиите в "Демократична България" (заедно с ДСБ и "Да, България"), не подкрепя Десислава Атанасова от ГЕРБ за конституционен съдия. Това се казва в прессъобщение на движението. От там призовават колегите си от "Демократична България", както и коалиционният партньор "Продължаваме промяната" да не гласуват за Атанасова.

"Смятаме, че тази номинация създава напрежение и съмнения в обществото относно изпълнение на изискванията на Конституцията за заемане на поста и надделяване на политическите над професионалните качества", се казва още в позицията.

"Зелено движение" има четирима депутати в групата на "Продължаваме промяната - Демократична България": Даниела Божинова, Васил Тодев, Владислав Панев, Илина Мутафчиева.

В интервю и депутатът от квотата на "Продължаваме промяната" Константин Бачийски намекна, че няма да подкрепи Атанасова за конституционен съдия. Наскоро Бойко Рашков също се изказа против тази кандидатура.

В позицията си "Зелено движение" критикува и цялостно "Продължаваме промяната - Демократична България", че не е провела достатъчно вътрешно обсъждане за издигането на съдия Белазелков, както и че кандидатурата е само една. Според формацията не е спазен наскоро гласуваният принцип в Конституцията, че Народното събрание избира органи с "откритост, прозрачност, публичност и обоснованост", а вместо това е даден повод за съмнения за" разпределение на партийни квоти".