Предрешено - председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и бившият съдия във ВКС Борислав Белазелков са новите конституционни съдии. Днес мнозинството от ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС, внесло номинациите и на двамата, си ги избра със солидна подкрепа - 159 гласа за дясната ръка на Бойко Борисов и 154 за магистрата.

Избра ги по спешност, прескачайки не само собствените си правила по избора, но и решение на Конституционния съд, обнародвано в "Държавен вестник" само преди два дни, като им връчи деветгодишни мандати, вместо седем - както гласи влизащото в сила от утре решение. Така престоят на Атанасова и Белазелков във висшия орган тръгва с морален фалстарт - с прескачане на самия Конституционен съд, но и с конституционна жалба срещу избора, която БСП ще внесе.

"Опитвате се да надхитрите Конституционния съд, като създадете прецедент, който утре ще се обърне срещу вас" - обобщи депутатът от левицата Кристиан Винегин.

Докато новоизбраната съдийка в КС Атанасова взе последната дума, за да каже за себе си, че е "честен и почтен човек, независим и некорумпиран политик". И:

"В пленарната зала най-важни са етичните норми".

Конституционната жалба на опозицията тепърва предстои да бъде изготвена и внесена с 48 подписа, каквито соцпартията няма, но ще събере заедно с "Възраждане" и "Има такъв народ". И по ирония на съдбата Атанасова и Белазелков ще трябва да я гледат като конституционни съдии.

А още вчера Атанасова даде заявка, че няма да си прави "отвод" по дела, въпреки съмненията, че е в конфликт на интереси, защото това не отговаряло на клетвата и характеристиките за длъжността - да изпълнява "добросъвестно" работата си. 

Както Клуб Z писа, тази сутрин, насред дебата по избора, стана ясно, че парламентът е напът да сътвори конституционен скандал, заобикаляйки решение на Конституционния съд.

На 11 януари КС единодушно реши, че след като парламентът забави избора на двама съдии от своята квота (с изтичането на мандатите на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев през съответно 2021 г. и 2022 г.), то новооизбраните съдии ще довършат мандатите им, т.е. Атанасова и Белазелков вместо 9 години, трябва да са на постовете по 7.

Вчера Атанасова и Белазелков, както и третият кандидат Цвета Рангелова ("Възраждане"), бяха изслушани в комисията по конституционните въпроси. Според правилото, прието в комисията, гласуването в зала трябваше да стане 72 часа след изготвянето на доклада от изслушването. Още вчера обаче председателката на комисията Надежда Йорданова (ПП-ДБ) даде заявка, че гласуването може да се случи още днес. Обясни пришорването с натоварената законодателна програма за другата седмица, както и защото много депутати били в командировки. Така днес докладът се озова като точка първа в дневния ред, като в него бе записано, че Атанасова и Белазелков се избират за срок от 9 години.

И понеже решението на Конституционния съд за довършването на мандатите ще е в сила на практика от утре, тъй като бе обнародвано в "Държавен вестник" този вторник, т.е. не е минал 3-дневният срок за влизане в сила, то стана ясно, че бързането няма нищо общо с натоварената законодателна програма на парламента. Макар неофициалното обяснение на мнозинството ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС да е, че в проектите пишеше "9 години", защото формално решението на КС не е в сила.

Опитите на опозицията да мине редакционна поправка, в която "9" да бъде преправено на "7" претърпяха неуспех. Но пък ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се поздравиха с успех по избора. 

И все пак

И все пак, дяволът е в детайлите. Атанасова и Белазелков може и да останат КС съдии само около 7 години.

Причината е, че за начало на мандата се счита полагането на клетва пред целия състав на съда, а това ще стане най-рано следващата седмица - предава БНР.