БСП ще продължава да подкрепя своя кандидат за председател на Столичния общински съвет - Диана Тонова - и няма да подкрепи такъв на ПП-ДБ (СС). Това стана ясно на пресконференцията на левицата в София днес.

"Времето за шикалкавенето приключи. Трябва да се намери решение. Време е ГЕРБ и "Възраждане" да излязат от землянките", каза лидерът на БСП -София Иван Таков.

И призна, че ако това не стане, ще се отиде на нови избори за общински съвет - на теория, ако общинските съветници не изберат председател в продължение на 3 месеца, кметът трябва да свика нов вот. На практика подобна мярка никога не е прилагана в новата ни история.

БСП-София е готово за това, но е лош вариант, призна Таков.

"Това означава градът още половин или една година да стои в аварийно състояние", каза той. "Това решение не можем да го вземем ние. Казали сме нашето мнение още веднага. За нас реалният резултат се разминава от официалния обявен, затова водим това дело."

Таков коментира и делото на БСП срещу резултатите от местния вот, като обяви, че съдът е приел експертизата на БСП за една шеста от секциите, която показва, че в над 90% от протоколите има разминаване в подадените и отчетените данни. Сега проверката се разширява до всички секции в столицата.

"На местните избори бяхме сами срещу всички. Няма да позволим нашата победа да бъде открадната чрез манипулации и машинации. В името на честността и справедливостта ще продължаваме да се борим в съда докрай, за да докажем тази истина", заяви той.

Загубилата балотажа Ваня Григорова пък повтори критиките на левицата към предложения от Васил Терзиев бюджт - че няма значителни промени в него, няма допълнителни средства за транспорта (които кметът обеща в деня, в който бе публикуван проекта), и че кметът е избягал от срещата по обсъждането му миналата седмица.

"Г-н кмета обаче избяга. Не можеш да избягаш от проблемите", каза Григорова. 

ПП-ДБ (СС) все още не искат да преговарят с ГЕРБ-СДС за подкрепа в СОС, БСП видно не искат да гласуват за техен кандидат, а гласовете на останалите по-малки партии не достигат. Поредният опит да се избере председател ще е този четвъртък, 25 януари, но на този етап и той изглежда обречен на провал.