Европейската комисия предлага някои видове инвестиции да подлежат на задължителна проверка по сходни показатели, предаде БТА.

Тя представи няколко предложения днес. Според запознати целта им е справяне със заплахата, идваща от Китай.

Според Комисията е необходимо всички страни от ЕС да въведат възможности за проверка, да се определи обхватът на подлежащите на проверка чужди инвестиции и да се оценяват европейски инвестиции извън Съюза, когато са свързани с дейност, ръководена от чужденци.

Необходимо е подобряване на съгласувания надзор при износа на изделия с двойна употреба, изтъкват от „Берлемон“.

В днешно време сътрудничеството в научните изследвания със страни извън ЕС може да се превърне в уязвимост. Причина е възможността постиженията да послужат за военни цели. Затова Брюксел препоръчва при необходимост сътрудничествата да бъдат ограничавани.

Чуждите инвестиции в Съюза са от полза за европейската икономика. Някои от тях обаче могат да създадат заплаха за сигурността и обществения ред, предупреждават от ЕК. И припомнят, че в последните три години е била извършена проверка на над 1200 договора и са установени законодателни пропуски, включително по отношение на възможността инвестиции от ЕС в чужбина да бъдат използвани срещу Европа или за подкопаване на международния мир и сигурността. Затова Комисията предлага да се проследяват и този вид инвестиции в продължение на година, след което според получената оценка да се обмислят допълнителни мерки на европейско равнище.