Двете черни кутии на самолета Ил-76 на руските въоръжени сили, свален в Белгородска област, ще се декодират в специална лаборатория на руското министерство на отбраната, където се очаква да бъдат доставени утре, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"По предварителни данни състоянието на двете полетни записващи устройства позволява те да бъдат декодирани. Те ще бъдат доставени със специален полет в петък в специална лаборатория на Министерството на отбраната, където ще бъдат декодирани", заяви източник на агенцията.

Русия обвинява за свалянето на самолета украинските въоръжени сили, като твърди, че Киев е бил информиран за полета, с който са пътували украински военнопленници.

Според украинското разузнаване, цитирано от "Укринформ", Москва не е поискала обезопасяване на въздушното пространство в Белгородска област преди планираната размяна, както е било правено в такива случаи преди. "Украинская правда" съобщи, че по данни на украинската армия на борда на самолета е имало ракети за С-300.

Песков: Не е ясно как ще продължим с размяната на военнопленници

Не е ясно как ще продължим с размяната на военнопленници. Това каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че е необходимо да бъдат разследвани "престъпленията на режима на Володимир Зеленски" в отговор на намерението на украинския президент да инициира международно разследване на катастрофата на руския самолет.

Песков отбеляза, че все още не е докрай ясна причината за катастрофата.

"Това е едно от онези действия, които не се поддават на разбиране", добави той в отговор на въпрос дали Москва анализира ситуацията.

Говорителят на Кремъл посочи, че "военните трябва да кажат какво се е случило, това е техен прерогатив".