Йордан Лечков допусна при гостуване в бТВ, че може да подкрепи Димитър Бербатов на конгреса на БФС на 15 март, стига най-големият противник на сегашното управление на родния футбол "да го убеди в идеите си" и "да поработи малко".

Един от вицепрезидентите на централата бе поканен, за да обясни процедурните казуси от последните дни и седмици, както и намеренията на хората от Изпълкома на БФС преди днешното заседание. Лечков е сред четиримата членове на ИК, подали жалби в СГС срещу вписването на Михаил Касабов като и.д. в Търговския регистър.

След като самият легитимен ИК гласува за Касабов за заместник на подалия оставка Борислав Михайлов до извънредния конгрес, на който би трябвало заявлението за напускане да бъде прието.

Лечков така и не даде ясен отговор на непрестанните въпроси на водещите защо се подават жалби срещу Касабов, който действал "самосиндикално", докато ИК решил друго - да е и.д., но не и да бъде вписан. Така, според Лечков, се целяло избягване на грешка, допусната при оставката на Михайлов през 2019 г., когато Михаил Касабов беше вписан без възражения. Той обвини опозицията, че тя целяла обжалвания. Нещо, за което има твърдения от другата страна по адрес на статуквото.

"Оспорваме, защото предстои конгрес, трябва да се решават неща… Оставката - дали ще се приеме, дали няма да се приеме, избор на нов президент, избор на нов изпълком. Ние спазваме реда и правилата, каза Лечков. - Ние нямаме връзки със съда, за разлика от нашите опоненти. Мога да попитам г-н Бербатов дали се среща с шефката на Търговския регистър? България е малка страна."

Той не посочи откъде има такава информация, кога и къде е имало такава среща.

Бившият национал коментира и вчерашното изявление на Стилиян Петров, който предположи, че днес ще се направи опит за смяна на Михаил Касабов като и.д. и подкрепи дългогодишния служител на централата:

"Аз от вчера разбирам, че новият кандидат на тази клика е Мишо Касабов вече. Вчера разбирам от техните исказвания… Спокойно, ние не сме страшни, ние няма да вземем кой знае какви решения днес. Има дневен ред."

След това той започна да "стреля" към Георги Градев, който доскоро бе част от екипа на Димитър Бербатов, но обяви, че иска да се кандидатира. Градев често призовава хора от сегашното футболно управление да бъдат подведени под отговорност.

"Отсрещната страна се разединиха вече. Във вашето студио влизат или вашите колеги дават …. (може би трибуна, бел. ред.) на един, който се нарича адвокат, той не е адвокат. Иска затвор. Вие тука съд ли сте, защо го позволявате това нещо?!, така Лечков потърси сметка на водещите и почти им се скара. - Лицето Градев. Той от тука иска някой да влезе в затвора. Нали има органи за това нещо. Това студио от кога стана съд?! Или пред камерата? Това не е сериозно. И той не е адвокат, вие го наричате адвокат. Няма такава материя спортно право. Или си адвокат, или не си...

Ние нямаме призиви към съда, ние уважаваме решението на съда...

Вчера бяха единни, днес са разединени. Самият Градев казва за Бербатов, че нямал експертиза, че е мързелив, не може да работи. Аз само го цитирам. И отдавна съм ви го казал това нещо. Правя му реклама, защото и той е кандидат (Градев, бел. ред.). Като дойдат тука те само говорят какво лошо се е направило, а ние все пак имаме нещо направено добро."

Може ли Борислав Михайлов да оттегли оставката си или да се кандидатира наново?

"Не. Не, доколкото знам. И доколкото го познавам."

След което Лечков каза следното:

"Като ги гледам как се разединяват, да взема да подкрепя Бербатов. Ако малко поработи... Казах. Градев вече го реши, че е мързелив, че не може да работи. Наследници? Няма такова нещо, ние не подготвяме. Аз също съм президент на футболен клуб и имам право на глас. Ако някой дойде и поиска подкрепа."

Йордан Лечков няколко пъти отрече Красен Кралев да е готвен за наследник на Михайлов и да се среща с него и екипа му в "Бояна". Но дори това да е така, нямало нищо лошо хора да се срещат с други хора. Той, например, нямал проблеми да разговаря с подкрепящи Бербатов. Посочи бившия футболист на ЦСКА и настоящ треньор Светослав Петров.

Самият Лечков не бил разговарял с Кралев, за последно това станало, когато последният заемал поста спортен министър.

Бившитя халф заяви, че опонентите им само критикували, а нямали програми, не говорели как и откъде ще осигурят пари за футбола. Той иска нов Закон за спорта, в който да има данъчни облекчения за инвестиции в спорта. Според Лечков БФС трябва да запази независимия си статут спрямо държавата, но пък тя задължително трябва да излезе с програма за футбола и спорта, да строи стадиони.

"Бих подкрепил всеки един президент, който се ангажира да направи нов стадион. Да, това е най-важното. Нов закон за спорта като цяло... Покажете ми една държава, в която футболният съюз строи стадиони. Няма такава."

Водещите възразиха на твърденията му, че Бербатов няма програма, че не е представил такава. А той направи явен паралел и с политиката, макар и с едно изречение.

"Като го изберат тези 500 и няколко човека, после ще следим. Да не е да стане като тука една промяна - подмяна. Дали да не се опасяваме да не стане нещо подобно, стани да седна? Замириса им на власт, ето, ние ги изненадахме. Не е Михайлов там, Лечков не се кандидатира, Костадинов няма да се кандидатира, те почнаха да си избират."

И за пореден път отправи обвинение, че на конгреса пред 2021 г., когато Михайлов спечели срещу Бербатов, екипът му раздавал пари на делегатите в НДК. Няма доказателства за това, но е обществена тайна, добави той. Казал го тогава, казва го и сега. Прокуратурата се била сезирала.

"Хората, които работят футбол, ежедневно се занимават с футбол, оценяват работата на това ръководство, направеното. Затова го избират. Не е толкова сложно. Това, че определена част от обществото не ни харесва и прехвърля цялата вина върху нас, ние не сме магьосници. Не сме казали, че ще оправим с вълшебна пръчица футбола... Затова казвам, може да подкрепя и Бербатов. Трябва да ме убеди обаче", завърши Йордан Лечков.