Една епоха е към своя край: Юрген Клоп ще се оттегли от поста си мениджър на "Ливърпул" след края на този сезон. Той е начело на "червените" от 2015 г. и ги изведе до първата им шампионска титла след 30 години чакане.

Договорът му в "Ливърпул" всъщност е до 2026 г., но Клоп, който многократно е сочен като предпочитан кандидат да поеме поста треньор на германския национален отбор, е решил да дръпне завесата две години преди това. Днес 56-годишният Клоп и "Ливърпул" направиха публично достояние решението, което той е съобщил на клуба още през ноември - 3032 дни след като пое работата си на "Анфийлд Роуд".

Той не казва къде и ще продължи кариерата му. На този етап няма конкретни планове за бъдещето след юни (виж по-долу).

"Очаквам с нетърпение времето след това"

"Трябва да ви кажа нещо: ще напусна клуба в края на сезона, заяви Клоп във видеообръщение, което бе публикувано в социалните мрежи. - Мога да разбера, че това е шок за много хора в този момент, но мога да обясня.

Обичам всичко в този клуб, този град, нашите фенове, отбора, персонала, всичко. Но трябваше да взема това решение, убеден съм в това. Нямам повече енергия. Добре съм, но не мога да продължавам да върша тази работа вечно."

За осем години и половина Клоп изведе "червените" до първата им титла в английското първенство от 1990 г. насам през сезон 2019/20. Година по-рано "Ливърпул" вече беше спечелил Шампионската лига под негово ръководство, а по негово време клубът стана и световен клубен шампион, носител на Суперкупата, на купите на Футболната асоциация и Лигата.

Самият Клоп беше отличен като треньор №1 в света през 2019 и 2020 г.

"Нормалният"

"За мен "Ливърпул е един от най-великите клубове в света. Много съм горд, че съм тук. Това е идеалният момент за мен да бъда тук", заяви Клоп при представянето си на 9 октомври 2015 г. След като превърна великия клуб отново в успешен, като и в момента е на върха на Висшата лига, сега той очевидно е намерил идеалния момент за себе си да приключи престоя си на "Анфийлд".

Като "Нормалния", както сам се описа на първата си пресконференция (препратка съм Специалния за Жозе Моуриньо, бел. ред.), Клоп увенча вече успешната си треньорска кариера. Преди това той спечели два пъти Бундеслигата с "Борусия (Дортмунд)" в рамките на седем години (2008-2015 г.) и изведе "Майнц 05" за първи път в елита при първата си треньорска работа (2001-2008 г.). Бившият защитник прекрати кариерата си там през 2001 г.

Тухел първо трябва да "смели новината"

"Първо трябва да смеля новината. Мога да разбера решението, ще трябва да свикна. Клопо е един от най-добрите треньори в света. Той е повлиял на клубовете във всичките си етапи в кариреата по специален начин", заяви Томас Тухел, който също като Клоп започва треньорската си кариера в "Майнц" и го наследява там, както и в Дортмунд.

Ханс-Йоахим Вацке, който е приятел с Клоп след успешния им съвместен период в "Борусия", изрази "голямо уважение към това решение", което ще покаже, "че Юрген е изключителен". Треньорът на "жълто-черните" Един Терзич го похвали като "изключителен човек". Той продължи:

"Той оформи нашия клуб и "Ливърпул" както никой друг. Сигурен съм, че ще има друг етап в треньорската му кариера, в който ще свърши също толкова добра работа."

Отново на пътя към успеха, но с голяма тежест

След разочароващия минал сезон, в който "Ливърпул" остана извън Шампионската лига за първи път от първия сезон на Клоп начело на отбора и завърши на пето място, той върна "Ливърпул" отново на върха във Висшата лига и има шанса да вземе и трите отличия у дома, както и Лига Европа.

Финалът за Купата на лигата срещу "Челси" на 25 февруари. В четвъртият кръг на Купата на ФА "червените" излизат срещу "Норич Сити" в неделя (28.01.2024 г.). Тимът чака елиминациите в Лига Европа.

Кой ще замени Клоп в "Ливърпул"?

Вече се спекулира с имена. Веднага започна да се споменава Шаби Алонсо, който прави фурор като старши треньор на "Байер" (Леверкузен). Тимът е начело в Бундеслигата и може най-накрая да свали "Байерн" от върха. 

Тук има топла връзка - бившият халф игра за "Ливърпул", като спечели Шампионската лига с отбора. Алонсо бе спряган за "Реал" (Мадрид), но наскоро Карло Анчелоти преподписа за още една година, а и за "Байерн" (Мюнхен), независимо, че Томас Тухел стана старши треньор наскоро. Бившият наставник на ПСЖ и "Челси" още не е убедил феновете и шефовете на баварците, че е най-подходящият за позицията.

Медиите в Англия вече спекулират и с италианският треньор Роберто де Дзерби, привлякъл вниманието на футболния свят с работата си в "Брайтън".

Все пак фаворит №1 е Алонсо, който не отхвърли такава възможност в първото си изявление след новината за Клоп. А се говори, че испанецът има клауза в договора си в Леверкузен, която да му позволи да си тръгне, ако бъде пожелан от топ клуб. Той е играл във всеки един от изредените по-горе грандове.

Юрген Клоп на пресконференция: Нищо няма да промени решението ми

Часове след изявлението си, Клоп застана пред журналисти.

"Облекчението беше налице, когато взех решение за себе си. Днес чувствата са смесени. Но не съм толкова емоционален, колкото ще бъда, когато най-накрая всичко свърши", каза той. - С цялата отговорност, която имам в тази работа, трябва да се стремя към върха. Правя това вече 24 години. Осъзнах, че ресурсите ми не са безкрайни и предпочитам да довърша всичко в този сезон и след това да си направя почивка или да спра или каквото и да е.

Вече не сме млади зайци и не скачаме толкова високо, колкото преди. Нямам идея какво следва след края на периода ми в "Ливърпул". Със сигурност няма да водя друг отбор в Англия, дори и да няма какво да ям."

Клоп отговаряше на въпроси на репортери в продължение на близо 40 минути, предизвиквайки смях с непринудените си и откровени отговори.

"Имах шест пресконференции на седмица, откакто съм тук почти девет години. Нямам проблем с вас, но нямам търпение да не ми се налага да правя това“, каза той.

"Има толкова много неща в тази работа и трябва да бъдеш най-добрата версия на себе си. И особено за клуб като Ливърпул, защото това е толкова важно за толкова много хора. Не мога да върша тази работа на три колела", каза още Клоп.

Бившият мениджър на "Манчестър Юнайтед" сър Алекс Фъргюсън обяви през 2001 г., че планира да се пенсионира, но промени решението си шест месеца по-късно. Репортер припомни това на Клоп, но германецът прекъсна въпроса му.

"Не, не, нищо не може да промени решението ми. Ако спечелим всичко този сезон, това няма да промени решението ми. И ако не спечелим нищо, това няма да промени решението ми."

Изпълнителният директор на "Ливърпул" Били Хогън каза, че е изненадан и натъжен от решението на Клоп, но го разбира.

"Трудно е да се опише с думи колко е важно. Когато Юрген се присъедини през 2015 г., той каза, че когато напусне клуба, иска да го остави на по-добро място от това, което го е намерил. Ако погледнете къде сме днес, няма съмнение, че той го е направил", каза Хогън.