Украинските власти съобщиха, че са започнали разследване на информации за убийство на шест невъоръжени украински войници от руските сили в град Авдеевка, както и на още двама в село Веселе в същия район, предаде Ройтерс.

Прокуратурата на Донецка област обяви, че информацията за предполагаемите екзекуции е била споделена в Телеграм, но не посочи източника.

Украинският военен говорител Дмитро Лихови, цитиран от обществената телевизия „Суспилне“, заяви, че все още не може нито да потвърди, нито да опровергае информацията за убийства на украински войници. Той допълни обаче, че това не би бил първият случай, при който Русия извършва военни престъпления.

Според прокуратурата на Донецка област видеофрагмент, заснет с дрон, показва руски войник да застрелва с автоматично оръжие двама пленени украински войници от близко разстояние в село Веселе. 

По-рано в неделя официалният канал на украинските сухопътни сили в Телеграм разпространи видео, вероятно заснето с дрон, на което се виждат хора с униформи в тесен окоп. Въоръжено лице, което публикацията идентифицира като руснак, се доближава до двама униформени и както изглежда застрелва и двамата. Украинците не дават признаци да правят опити да се защитят.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на запитване за коментар от страна на Ройтерс, изпратено по електронна поща. Агенцията уточнява, че засега не може да удостовери автентичността на видеото и на останалите елементи от сведенията на украинската прокуратура и армия, предава БТА.

В същото време руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, съобщи, че руските военни сили са завзели изцяло коксохимическия завод в град Авдеевка.

"Армейската групировка "Център", като разгръща настъплението си, постави под пълен контрол коксохимическия завод на авдеевското направление. На административните сгради на завода са издигнати руски знамена", се казва в съобщението.

Според руското министерство частите на въоръжените сили на Украйна продължават отстъплението си в района.

В неделя министерството съобщи, че украински части са се укрепили в завода, който е на северозапад от града.

Украинската армия обяви изтеглянето си от Авдеевка в събота, където се водеха ожесточени боеве от началото на руската пълномащабна инвазия през 2022 г.