„Днес решенията се вземат от един много тесен кръг около председателя (на БСП, Сергей Станишев  – бел. ред.), хора близки до една медийна група… Нима не знаете имената около председателя на партията? Нима не знаете кой олицетворява голямата медийна групировка… Аз съм го казвал десетки пъти, може би единствен съм в днешната политика, който назовава нещата със собствените им имена, персонифицира. Решенията се вземат от кръга около Сергей Станишев, около Делян Пеевски. Не мога да кажа кой в ДПС взема решенията, но става дума за единици...

Това заяви президентът (2002-2012) и член на Национална гражданска инициатива АБВ Георги Първанов в предаването „120 минути” на bTV снощи. И уточни, че говори за „решенията, свързани с отказа от политики”. „Защото „Белене“, плоският данък, отказът от ранното пенсиониране, неизпълнението на ангажимента за новите работни места, това са все политики, които ние сме обещавали, и които сега не се реализират, защото този кръг има други интереси.”

На въпроса защо иска да е част от БСП, Първанов казва: „Защото аз не съм изневерил на принципите, на ценностите на БСП. Други са тези, които са изневерили. Те трябва да бъдат санкционирани. Не сега, разбира се, защото те държат вътрешнопартийната власт. Те ще бъдат санкционирани на изборите за пореден път.

Според президента разликата е в това, че „има едни хора, членски състав, хора на едно средно ръководно равнище в левицата, които дават всичко от себе си да спечелят изборите. И след това, когато приключат изборите идват хората от тесния кръг, от „Позитано“, даже не цялото „Позитано“, и те започват да разпределят ролите. Те са тези, които правят назначенията. Те са тези, които подменят ролята на избирателите.”

„Зад тях стоят едни много тесни кръгове, ако щете ги наречете олигархични, въпреки че тази дума за мен е привнесена от изток, тя може би не съвсем точно отразява българската действителност. Но какво ще бъде понятието не е най-важно. Със сигурност става дума за срастване на икономически и политически, и личен интерес”, казва още Първанов.

И добавя: „Сега целта ми е да обърна тенденцията в българската политика, защото наистина смятам, че едно правителство – това на ГЕРБ, с вземането на еднолични решения, второ правителство – с вземането на решения в много тесен кръг по недемократичен и непрозрачен начин, това вече идва твърде много на българската политика.”

На влизане в студиото на bTV Първанов се ръкува с външния министър Кристиан Вигенин, който тъкмо напуска телевизията. „Както виждате има хора, с които имаме нормални, човешки, да не кажа приятелски отношения. И аз се надявам да бъде така и за в бъдеще”, коментира бившият държавен глава. Няколко минути от интервюто бяха посветени и на детските игри като „Дама” и „Не се сърди човече”. Първанов казва, че приема метафората от „Не се сърди човече”, според която червеният цвят на пионките вече е зает.  „Тази метафора я приемам. Аз за цвета няма да споря. Цветът на АБВ, между впрочем е бордо, той е твърде близък и има друга символика. Но вземам повод от вашата метафора за играчите и за пионките. Сега в българската политика има действително един много тесен кръг от играчи, малко повече от двама, не повече от четирима. Но пионките станаха много.