Европейската комисия подготвя предложение как да бъдат използвани за възстановяването и реконструкцията на Украйна неочакваните печалби от замразените руски активи в ЕС.

Това споделиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Парите в момента се събират, допълниха те. Идеята за насочването на тези пари за Украйна не е от вчера. Сега въпросът е как точно те да бъдат използвани. Това е втората стъпка от процеса. Очаква се предложението да бъде направено съвсем скоро.

В речта си пред евродепутатите в Страсбург на 28 февруари председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е време за разговори приходите от замразените руски активи да отидат за съвместно закупуване на военно оборудване за Украйна.

Същевременно редица страни членки призовават за нов, 14-и пакет санкции срещу Русия, допълниха нашите събеседници. Мерките в него трябва да бъдат срещу конкретни сектори и да бъдат фокусирани върху прилагането и предотвратяването на заобикалянето на досегашните санкции. В пакета влиза и събирането на доказателства от бойното поле за това какъв материал използват руските сили.

Голяма е вероятността страните членки да постигнат съгласие за бюджет от 5 милиарда евро за Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). Въпросът е обсъждан вчера от постоянните представители в ЕС. Остават някои спорове около произхода на парите, когато става дума за съвместните поръчки и отбранителната промишленост. Белгийското председателство очаква всичко да бъде разрешено преди Европейския съвет – срещата на върха на ЕС на 21 и 22 март в Брюксел.

Лидерите на държавите ще изслушат и устен доклад за Украйна и Молдова при обсъждането на разширяването на Съюза.