Израел ще продължи офанзивата си към Рафах в южната част на ивицата Газа, въпреки нарастващия международен натиск. Това увери днес премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Има международен натиск и той се увеличава, но особено когато международният натиск нараства, трябва да останем единни срещу опитите за спиране на войната", заяви той.

Израелските въоръжени сили ще продължат с действията срещу "Хамас" на цялата територия на ивицата Газа, "включително в Рафах - последната крепост на "Хамас", обеща Нетанхяу.

"Който ни казва да не се бием в Рафах, ни казва да загубим войната, а това няма да се случи", подчерта израелският премиер.

Споразумение за прекратяване на огъня - все по-малко вероятно

Споразумение за прекратяване на огъня в Газа, което да доведе до освобождаването на израелски заложници и първото прекъсване на боевете от повече от три месеца, е малко вероятно да се случи до началото на Рамадан. Това твърдят източници на Си Ен Ен, запознати с преговорите.

Преговарящите се надяваха да разполагат с проектоспоразумение тази седмица след поредица от срещи в Кайро, "но това няма да се случи", изтъкна дипломат, запознат с дискусиите, който описа последните няколко дни на разговори като "много напрегнати".

Двама американски служители посочват, че перспективите не са обещаващи Израел и "Хамас" да се съгласят на временното прекратяване на огъня до началото на свещения за мюсюлманите месец в началото на следващата седмица (10 март). По-рано Тел Авив предупреди, че сухопътната офанзива към Рафах, който в момента е дом за близо милион и половина палестинци (мнозинството от които бежанци от други части на Газа) ще стартира до Рамадан, в случай че заложниците не бъдат освободени.