Засега няма планове за разполагане на ядрено оръжие и международни бойни групи на НАТО, нито за откриване на нови военни бази в Швеция.

Това стана ясно днес от думите на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг и премиера на скандинавската страна Улф Кристершон.

Днес по обяд над централата на НАТО в Брюксел бе издигнат шведският флаг. На 7 март страната стана 32-ият член на алианса, след като се отказа от над 200-годишния си неутралитет.

„С влизането ни в НАТО напълно приемаме всички негови способности. Напълно разбираме необходимостта от отбранителните капацитети, включително ядрените. От друга страна, ясно казваме, че няма необходимост Швеция да има постоянни военни бази или ядрени оръжия на своя територия в мирно време. Това е решението на Швеция, което виждам, че изцяло се уважава“, каза Кристершон.

Столтенберг допълни, че НАТО няма планове да разполага ядрено оръжие в различни страни членки.

„Естествено, постоянно ще оценяваме нашия военен потенциал, когато става дума за конвенционалните сили. Но няма планове за бойни групи в Швеция, тъй като имаме такива в Балтика“, каза Столтенберг.

Той имаше предвид многонационалните бойни групи в Литва, Латвия и Естония.

Швеция сама ще реши в бъдеще какво да прави, допълни генералният секретар.„

Столтенберг призна, че не е очаквал Финландия и Швеция да станат членки на НАТО по време на неговия мандат. И допълни, че е имал честта като генерален секретар да помогне за влизането на Черна гора и Северна Македония. Всичко обаче се е променила заради пълномащабната агресия на Русия в Украйна.

Швеция вече харчи над 2 на сто от своя БВП за отбрана, изтъкнаха и Столтенберг, и Кристершон. Това е резултат от удвояването на военния бюджет на скандинавското кралство.

Според Кристершон членството в пакта се ползва с подкрепа на огромна част от шведския народ. Резултат от това е, че в делегацията, пристигнала в Брюксел днес, бяха престолонаследничката принцеса Виктория и лидерите на шестте парламентарни сили.

„Въпросът за влизането на Украйна в НАТО не е дали а кога“, каза Столтенберг.

Така той отговори на въпрос дали тази страна ще получи покана за членство на срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли.

„Да се предаде Украйна не означава мир“, каяза още Столтенберг.

Очевидно той имаше предвид изказването на папа Франциск, че Украйна трябва да развее бяло знаме и да преговаря. Но не спомена конкретно име.

„Трябва да продължим да я подкрепяме и да направим така, че Путин да не получи на бойното поле това, което иска. Ще седнем да преговаряме, когато Украйна надделее като независима и демократична страна“, категоричен бе той.