Напрежението между двете управляващи коалиции, които преговарят за ротацията в правителството, е по три пункта, съобщи бТВ. Първият е военният министър Тодор Тагарев. От ГЕРБ-СДС настояват той да бъде сменен, докато от "Продължаваме промяната - Демократична България" твърдо го подкрепят.

Вторият пункт на напрежение е как да се казва документът, който ще бъде подписан. От ГЕРБ настояват да е коалициионно споразумение. От "Продължаваме промяната - Демократична България" не искат това название, макар да са съгласни да не се казва меморандум, каквото бе първоначалното им предложение.

Третият пункт е да не се допускат мнозинства с проруски партии. Според ГЕРБ такива са БСП и "Възраждане", докато според "Продължаваме промяната - Демократична България" такава е само "Възраждане".

Интересното в случая е, че самият Бойко Борисов е заявявал, че според него "Възраждане" не е проруска партия.

Освен това имаше случаи в парламента, когато ГЕРБ и ДПС успяваха да прокарват решения, срещу които от "Продължваме промяната - Демократична Бълтария" се обявяваха против. Това ставаше с помощта включително на "Възраждане", които не участваха в гласуването и сваляха кворума. Така гласовете на ГЕРБ и ДПС се оказваха достатъчни, за да надделеят.

Договорено е Асен Василев да остане финансов министър, въпреки, че Борисов имаше изказвания в обратната посока.

Информацията не е потвърдена от преговорните екипи.

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ в петък.

Това означава, че управляващите имат време до другия петък да изчистят противоречията. Ако не успеят това предполага, че най-вероятно ще има предсрочни парламентарни избори, заедно с европейските.