Фермерите в ЕС вече да не бъдат задължени да държат минимална част от обработваемата си земя под угар.

Това предложение бе огласено днес от Европейската комисия. То е в рамките на нейния ангажимент да намали административната тежест върху земеделските стопани.

Затова ЕК предлага преразглеждане на някои клаузи от Общата селскостопанска политика (ОСП), обхващаща периода 2023-2027 г. Причината е, че през първата й година фермерите срещнаха сериозни затруднения в пълното прилагане на на стандартите за добри земеделски и екологични условия (ДЗЕУ).

Тези ДЗЕУ са общо 9 на брой и повечето плащания по ОСП са обвързани с тяхното изпълнение.

• ДЗЕУ 8 за непроизводителни земи. Фермерите ще трябва да запазят съществуващите насаждения на своите земи, но вече няма да бъдат задължени да държат минимална част от обработваемите площи като непроизводителни, например земя под угар. Вместо това те ще могат доброволно да избират дали част от площта им да остане непроизводителна или да засадят жив плет или дървета. Така те ще получат допълнителна финансова помощ чрез екосхема, която всички страни членки ще трябва да предложат по своята ОСП. Всички фермери в ЕС ще бъдат насърчени непроизводителните им площи да ъдат облагодетелствани от биоразнообразието, без да се страхуват от финансови загуби;

• ДЗЕУ 7 за смяна на културите. Фермерите ще могат да избират между смяната и диверсифицирането на посевите в зависимост от условията и от това дали тяхната държава ще реши да включи възможността за диверсификация на културите в своя стратегически план по ОСП. Възможността за диверсификация вместо смяна на културите ще позволи на засегнатите от чести суши или порои фермери да изпълнят по-лесно изискването;

• ДЗЕУ 6 за почвеното покритие в чувствителни периоди. Страните членки ще имат повече гъвкавост в определянето на чувствителните периоди и разрешените практики за изпълнение на изискването. Това ще става в светлината на техните национални и регионални условия и в контекста на зачестилите промени на времето.

ЕК предлага също страните членки да могат да правят изключения за определени култури, видове почви или системи от стопанства и те да не трябва да изпълняват изискванията по ДЗЕУ 5, 6 и 7.

Възможни са също целеви изключения от ДЗЕУ 9. Те трябва да позволят оранта с цел възстановяване на постоянните пасища, защитени от „Натура 2000“, ако са увредени от хищници или инвазивни видове.

Всички тези изключения могат да бъдат заложени за целия период на ОСП в стратегическите планове по нея. Те трябва да бъдат ограничени откъм площ и да бъдат създадени само там, където се окажат необходими за справянето със специфични проблеми.

В крайни случаи на неблагоприятни климатични условия, които пречат на фермерите да спазват изискванията на ДЗЕУ, страните членки могат да въведат временни дерогации. Те ще бъдат ограничени във времето и ще важат само за засегнатите бенефициенти.

Комисията предлага двойно повече поправки, които страните от ЕС могат да правят в своите стратегически планове по ОСП.

Също така Брюксел предлага малките стопанства с площ под 10 хектара (100 декара) да не подлежат на контрол и санкции, свързани с изпълнението на изискванията за обвързване на плащането по ОСП с изпълнението на ДЗЕУ. Това сериозно ще намали административната тежест върху дребните стопани, които съставляват 65 на сто, или почти две трети, от бенефициентите на ОСП.

Стратегическите планове по ОСП отпускат 32 на сто от целия бюджет за ОСП (близо 98 милиарда евро) за доброволни действия, реализиращи целите за оконата среда, климата и защитата на животните. Предложените промени запазват този безпрецедентен според ЕК бюджет.

Освен това страните членки ще трябва да преразгледат своите стратегически планове по ОСП по 31 декември 2025 г., ако на ниво ЕС са актуализирани специфични актове като например опазването на дивите птици, на естествената среда на дивата флора и фауна и на водите.