Както традицията повелява през последните месеци, малко след Бойко Борисов изявление направи и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски - за да обвини лидера на "Да, България" Христо Иванов, който едва ли не бил причината за създадената ситуация.

"Всичко това го прави само един човек и това е Христо Иванов. Иска избори, колеги. Вижда, че не може да овладее съдебната власт и затова иска избори. Човекът, който в момента хвърля България в избори, това е Христо Иванов. Неговите партньори трябва да се събудят и да кажат - "Христо, седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието", обяви Пеевски.

Христо Иванов е постоянен обект на публичните нападки на съпредседателя на Движението, особено след като от ПП-ДБ предложиха текст на меморандум, от който ДПС беше напълно изключено в назначенията в регулаторите. Тогава Пеевски избухна ядно като стигна до крайни квалификации.

Нова порция ярост от страна ко-лидера на ДПС идва, след като по-рано тази сутрин Христо Иванов коментира: 

"Делян Пеевски сутрин съпредседателства ГЕРБ, следобед - ДПС"

Въпреки че ДПС не е официален партньор, нито участник в преговорите, сега санкционираният по "Магнитски" лидер даде мнение и по въпроса за споразумението, и за министрите, и за службите.

Обяви, че той лично бил създавал текстове от споразумението с Кирил Петков, то не било проблем.

"Текста (за регулаторите вероятно-бел. ред.) лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ. Нямахме никаква претенция към него и всичко беше изяснено."

"Благодаря на моя приятел Кирил, че потвърди, че това не е тема", каза той.

"Не мога да разбера какво точно обяснява Христо Иванов за това споразумение, ние нямаме никакви претенции", добави Пеевски.

И продължи с нападките към Христо Иванов, който искал да превземе съдебната система.

"Ако олигархията иска да превземе съдебната власт, с всички демократични средстава ще спрем това нещо, бъдете убедени", обяви Пеевски, срещу чието назначение за шеф на ДАНС имаше многохилядни национални протести.

Проблем със службите също нямало, изказа се още той.

"За службите не мога да разбера какво е. Има едно политическо назначение в ДАНС, на депутата от ПП Петър Петров, други политически назначения там няма", каза той.

И още:

"Двете точки за службите и следствената тайна са били обект на спор. Два пъти е имало решение за смяна на шефа на ДАНС - с генерал Атанасов и с кандидатурата на съветника на Денков - Веселин Марков, на която Петков се противопостави след като първоначално беше съгласен. За нас няма нужда от смени в службите. Много добре са структурирани и имат доверието на западните ни партньори. Желанието да се овладяват политически не го разбирам."

Направи и кратък разбор на разположението на парламентарните сили.

"С "Възраждане" не могат да работят ПП-ДБ, за БСП има решение на Борисов и неговия конгрес", повтори той след Борисов.

И обяви също:

"Номерът с врага ДПС няма да мине. Хората на ДПС не са втора класа, първа класа са като всички български градани. Когато искат нашата подкрепа, трябва да я вземат на масата, ние пък ще искаме това да се знае."