Пазарът на играчки е серизен бизнес, като само в САЩ годишните продажби надвишават $18 млрд. Но въпреки ръста с 4% за последната година, производителите са изправени пред предизвикателството как в дигиталната ера да накарат децата да захвърлят таблети и смартфони и да вземат в ръцете си играчки, които да привлекат вниманието им за по-дълго време.

Сайтът Marketwatch.com е подбрал няколко от играчките с най-голям потенциал да станат бъдещи хитове, показани на най-голямото търговско изложение за бранша в света - нюйоркският Toy Fair, който започна днес. 

"Дино пет"

Динозаврите винаги са на мода, а тази година ще се радват на добри продажби заради излизането и на "Джурасик свят", четвъртата инсталация от поредицата "Джурасик Парк".

Дино пет е акрилен миниаквариум  размер 15 на 8 на 15 см, оформен като динозавър. Пълни се с вода, в която се поставя включен в комплекта биолуминесцентен фитопланктон. През деня микроорганизмите "събират" слънчева енергия, която излъчват във вид на приятна синя светлина през нощта.

И без реклама от продукта са продадени 15 000 броя за първите 3 месеца от излизането му на пазара. Цената му е $60, има доставка и за Европа.

Плаващ кинетичен пясък

Кинетичният пясък не е новост, но най-голямата канадска компания за играчки Spin masters хвърля ръкавицата на тестото "Плей-до" със своята продукция. В последната версия на кинетичния пясък има не само истински пясък, но и силиконова смес, с чиято помощ направените от нея форми могат и да плуват. Цените на различни изделия от колекцията са от $7 до $30.

Crazy Cart XL

Детската количка с акумулаторни батерии Crazy Cart, с която може да пресъздадете усещането от количките за блъскане в лунапарковете, вече има и вариант за възрастни. Моделът XL струва $800 (детският вариант в момента е $349), но с него може да правите дрифтове, да се въртите докато ви се завие свят и да развивате скорост до 27 километра в час. Голямата версия на количката е с 3 акумулаторни батерии, които ѝ осигуряват ток за до 40 минути щуротии.
 
 

 

Snowtime Anytime

Сняг през лятото? Почти. "Снежните" топки Snowtime Anytime дават усещане като на истински, само където не са студени. Цената на комплект от 30 бройки с диаметър 10 см е $30. Не се разпадат при удар, а когато се изцапат, могат да се изперат.

Те са и пореден пример за това как в Щатите бързо може да се стане милионер - само за няколко месеца компанията Play Visions, която ги произвежда, e продала топки за над $2 млн.

Хелоу, Барби

С нея добре познатата кукла влиза в дигиталния свят. 75-доларовата интерактивна кукла "Хелоу, Барби", която се очаква да излезе на пазара през есента, може да говори, да отвръща на репликите ви и да обновява речника и своята душевност чрез интернет връзка. Няма да ви трябва кабел, куклата ще работи с с Wi-Fi мрежите.