Мария Габриел разкри много свои състояние и образи през изминалата седмица на Голямото (п)объркване. Любимата ѝ „крилата“ фраза, повтаряна като мантра през последните месеци, за „Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено“, придоби нова интерпретация през политическите преговори и ултиматуми - „Всичко е договорено“ в следващия момент се превръща в „Нищо не е договорено“.

На Габриел ѝ беше отредена ролята на главно действащо лице (поне под светлината прожекторите) в пиесата на абсурда, която се разигра(ва). Началото започна преди седмица в неделя през нощта със заплаха за празна папка и връщане на неизпълнен мандат и завърши със затваряне на кръга една неделя по-късно, поне не през нощта – когато Габриел обяви, че изтегля кандидатурата си за премиер.

Основното в разгръщането на сюжета, които ни беше разигран, бяха психологическата нестабилност и неуравновесеност, рязката смяна на състояния на основните участници, както и внезапните им амнезии, взаимноопровергаващи се твърдения и "радващият ухото" им изказ, изпълнен с обвинения и завоалирани (или директни) обиди. А на китарата, както обикновено, беше (и си е) г-н Делян Пеевски.

Ето и някои от „крилатите“ думи и изрази в седмицата, в която някой трудно разбираше какво се случва, как и защо се случва и какво следва, но почти никой не си мереше приказките. Ставащото определено беше озадачаващо. Кашата пълна.

„Ротация“ - в българския политически речник се очерта да получи пейоративно значение, сиреч мръсна дума.

„Изпълнен мандат“ – това словосъчетание през седмицата доби особен „новаторски“ смисъл с принос на ГЕРБ и Мария Габриел към интерпретацията му. Кандидат ротационната премиерка върна папката на президента с изпълнен мандат като представи пълен списък на МС, в който се оказа, че 11 от предложените министри не са дали съгласието си и поискаха да бъдат оттеглени. В бг политиката са ставали доста интересни неща, но това определено беше нов момент – как да станеш министър (или нещо друго) без да знаеш и да си дал съгласието си. Само по предполагане на предлагащите.

Така върнатият мандат доведе до гневни ответни реакции в различен диапазон на емоциите.

"Жал ми е"

„Жал ми е за нея“ - това обяви Кирил Петков в изявление на лидерите на ПП-ДБ.

Другият съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев беше доста по-малко дипломатичен и по-френетичен.

Кое е "най-красивото лице на мафията"?

Миналата неделя, дори и след ултиматума на Мария Габриел, финансовият министър в оставка твърдеше, че е оптимист, но бързо мина в други състояния. Във вторник допълнително нажежи обстановката, когато, видимо фрустриран, направи ширококоментираното си впоследствие изявление:

„Г-жа Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България“, обяви Василев.

 #извинисебе

Изявлението му доведе до възмущение от ГЕРБ. И нов сезон на „Извини се, бе“ (помните ли кой беше Волен Сидеров?!?). А водещият мотив от предната неделя „ти мен не ме уважаваш достатъчно“ в твърдението, че няма равнопоставеност за ГЕРБ в правителството, преля в настойчивото искане Василев да се извини.

"Първо едно голямо "извинявай"

"Очаквам извинение за епитетите и обидите (само в скоби  - строго погледнато,  в първото значение на "епитет" основният такъв в изказването на Василев е "най-красивото (за лице)".  С това искането за извинение се появи Мария Габриел на поредната пресконференция в сряда сутрин. Тя не даде знак, че смята, че самата тя дължи извинение на кандидат-министрите, включени в папката, без да са попитани.​

Мотивът за неотложността на извинението беше продължен и разгърнат от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който излезе иззад завесите на преговорите.

"Ама разбира се, че има път назад. Стига Мария Габриел да приеме извинението. А аз ще питам тази група (депутатите зад гърба му). (...) Първо едно голямо "извинявай".

И още:

"Учудвам се, че за 9 месеца не се научиха да не използват епитети. (...) Аз не мога като тях да зачеркна последните 9 месеца, не мога към хора, с които сме изкарали хиляди часове заедно, да си позволя епитет. Как можа на г-н Василев да му се отрони това от устата, като и като ме нямаше, стоеше в кабинета ми да прави бюджет. (...) Аз ги призовавам веднага да се извинят на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел." 

(Борисов е известен с това, че никога не използва епитети. В дългата му история като политик той никога и една лоша дума за никого не е казал. Никога не е съществувал онзи разговор с гласа съвсем като на лидера на ГЕРБ с особено обидни квалификации за тогавашната председателка на НС Цвета Караянчева, и то обиди към жената...Никога не е говорил за “тъпанари, пияници, пици с розови кристали, парапети". Затова и никога не му се е налагало да се извинява...няма за какво.) 

Жената и кандидатът за премиер

 „Извинявам се на жената Габриел, но не и на кандидата за премиер."

Това беше реакцията на Василев в извинението-неизвинение. В сряда по бТВ хвърли и друга бомба – „шанс за преговорите с първия мандат няма“ и кандидатурата на Мария Габриел трябва да се оттегли – „Г-жа Габриел не трябва и не може да бъде премиер на България…“ Последва контраискането на ГЕРБ ПП-ДБ да оттегли Василев…

"Не сме в детската градина"

Пореден опит за нормализация и успокоение на ситуацията опита да внесе от Брюксел премиерът в оставка Николай Денков, малко в дух "а мен колко са ме обиждали, ама търпя..."

"Драмата днес е да се стабилизира политическата ситуация, да влезем отново в процес на преговори. Колкото до обидите нека да напомня, че аз бях персонално обиждан многократно от Делян Пеевски, Делян Добрев, и Борисов скоро се включи, но не сте ме чули да искам извинения, защото в политиката няма място за игрички, ние не сме в детската градина", отбеляза той.

"Кирил Петков да чупи шишета..."

За да придаде още тежест на нежеланието си да преговаря Борисов вкара и други аргументи в характерния си стил.

„Аз не приемам да се срещам с по пет-шест души наведнъж и да ме награкат… Ако вие присъствате на среща, в която Кирил Петков чупи шишета и стъкла на масата…“, продължи той по традиция „да изнася“ в собствена интерпретация неща от политическата кухня.

"Пеевски сутрин съпредседателства ГЕРБ..."

"ГЕРБ има съпредседател, който по съвместителство е съпредседател и на ДПС. Делян Пеевски сутрин съпредседателства ГЕРБ, следобед - ДПС", синтезира ситуацията според него съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов също в четвъртък.

Иванов даде и разяснение що е то подписано споразумение и равно ли е устно одобрение на подпис под документ.

"Няма подписано споразумение. Няма документ завършен и подписан. Одобрението на писмен документ се изразява само по един начин - подпис. Няма подпис. Всичко останало е начин да ни вкарват в излишни разговори. Г-жа Назарян твърди нещо, което не може да докаже", коментира той. Преди това депутатката от ГЕРБ и една от преговарящия екип на партията си Рая Назарян заяви, че Иванов е одобрил споразумението, но малко по-късно останалите лидери на "Продължаваме промяната - Демократична Бългрия" са отказали да го подпишат.

"Христо, седни си на столчето…"

Пеевски веднага се почувства засегнат и отговори като отново даде воля на обсесията си от лидера на "Да, България". За да обяви, че големият виновник е Христо Иванов малко като в историята за "Крадецът, който вика: дръжте крадеца".

"Всичко това го прави само един човек и това е Христо Иванов. Иска избори, колеги. Вижда, че не може да овладее съдебната власт и затова иска избори. Човекът, който в момента хвърля България в избори, това е Христо Иванов. Неговите партньори трябва да се събудят и да кажат - "Христо, седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието", включи се той.

"Вие сте на ход" и още...

„Вие сте на ход“ – реплика-призив, разменена няколко пъти в декларации и от двете страни на преговорната барикада с подкана-прехвърляне на топката към отсрещната страна.

Ултиматум/срок – ГЕРБ даде поредица от ултиматуми – 12 часа в понеделник, връщане на мандата във вторник, при 7-дневен срок, нов срок от Бойко Борисов – до петък, или се внася за гласуване правителството…А в петък вечер по „Панорама“ Мария Габриел обясни, че вече няма да се поставят срокове, разговорите отново се водят. Липсата на срокове издържа около ден и половина – неделя и обявяването, че няма да има правителство с първия мандат.

Въобще ГЕРБ демонстрира, че сроковете са за да не се спазват, но да се тормози и изнервя психически опонента (противник, доскорошен некоалиционен партньор…)

„Така не се прави“ – също фраза, която често може да влиза в употреба. Конкретно - това Денков написал на Габриел след списъка с министри без съгласие…

„Всичко свърши“

„Всичко свърши“ – сложи точката Деница Сачева вчера, докато Мария Габриел обяви, че си взема кандидатурата обратно.

А ехото отекна. "Необходими са бързи предсрочни избори", включи се веднага и Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за участие в корупция.

Няколко часа по-късно премиерът Николай Денков направи нещо като последен опит - в специално изявление пробва да превърне точката в многоточие - като призова ГЕРБ да гласува кабинет с премиер Габриел и същите министри.

В понеделник сутрин Мария Габриел оттегли кандидатурата си. А както е казал класикът "най-доброто предстои", дори и да изглежда още от същото.