Понеделник, т.е. днес. Това е крайният срок, който президентът Румен Радев постави миналата седмица на посочения служебен министър Димитър Главчев (ГЕРБ) за промени в представения от него проектокабинет. Това се случи в петък сутрин, като заявката на държавния глава бе, че иска да издаде указ за назначаване на служебното правителство и насрочване на изборите за 9 юни - или да  имаме вот 2 в 1 (за европейски и за национален парламент).

Оттогава насам обаче се случиха много неща с криминален привкус, които поставят под въпрос оставането на Калин Стоянов в списъка с министрите. Така че днес е денят, в който трябва да разберем ще бъде ли сменен МВР министърът или не.

Както е известно, Главчев остави Стоянов (сега министър в оставка) в служебния кабинет. Това се случи въпреки многократните призиви на "Продължаваме промяната-Демократична Бъллгария" да не го прави, защото втората политическа сила на последния вот няма доверие в него.

Председателят на Сметната палата се мотивира така: а) срещнал се със синдикатите и те си поискали този министър (Случайно или не това бе единствената публично обявена среща на Главчев за седмицата,в която той търсеше министри, б.р.) и б) ден по-рано главният секретар на МВР Живко Коцев е подал оставка и при тези обстоятелства не можел да остави министерството без двамата от висшето ръководство.

Пред медиите Главчев даде заявка, че няма никакво намерение да променя състава на правителството си. "Не виждам кой би ме убедил", заяви.

Малко по-късно същия ден обаче Живко Коцев се появи, даде брифинг и на него обяви, че оттегля оставката си. Обяви също така, че тя е била дадена под натиск от Калин Стоянов, както и от лице от прокуратурата на най-високо равнище. Кое е това лице, Коцев не посочи, но медийни публикации разказват за две негови срещи с изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов в периода на оставката.

Така вчера премиерът Николай Денков обяви, че сезира държавното обвинение за оказвания натиск.

Междувременно обаче тече и сагата със самия Коцев - какво общо има с акцията в агенция "Митници", със сем. Димитрови, сочени за контрабандисти, част от акцията, при която бе задържана и новата шефка на митниците Петя Банкова.

Така излиза, че и МВР министърът в оставка (и в списъка за служебен мандат) Калин Стоянов, и главният секретар на МВР Живко Коцев са проверявани лица (или потенциално такива). Вчера от ПП-ДБ призоваха при тези обстоятелства президентът да не подписва указа. Ако Радев се съобрази (а засега няма такиива индикации), то няма как да има избори 2 в 1, за които иначе от обединението настояваха.

Шефът на НС пришпорва

На този фон председателят на Народното събрание - Росен Желязков от ГЕРБ разпореди за рано утре сутринта извънредно заседание. 

"В дневния ред е включена една точка - полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет, назначен от Президента на Република България", съобщиха от пресцентъра на парламента.

Съобщението дойде без да има такова от "Дондуков" 2 за предстоящия утре указ. Нито от екипа на Главчев (неизвестно е всъщност кой е той) за окончателния състав ка кабинета.

БОЕЦ свиква протест днес с искания за оставки

Междувременно Гражданско сдружение БОЕЦ се събира тази вечер от 18.30 часа пред МВР с настояване за оставка на Калин Стоянов, за да може да има честни избори. В поканата към събитието Стоянов е посочен като отговорен за купуването на гласовете по време на местните избори, казва се, че са налични и доказателства за това.  Посочено е още полицейското насилие, схемите с Нотариуса и това, че "през него Борисов, Пеевски и мафията са превзели отново МВР".

Пред БНР днес Любо Венков от БОЕЦ напомни, че настояват за оставката на Калин Стоянов още от първия му ден като министър в кабинета "Денков".

"Само в последните 4 месеца имаме 4 спечелени дела срещу МВР, в които Калин Стоянов има пряко участие. Те са за незаконен арест, полицейско насилие срещу нашия лидер, за укриване на документи", посочи той в предаването "Преди всички".

Венков обяви, че са заявили и настояват за среща с бъдещия министър-председател, на когото да предоставят цялата информация с доказателствени средства за участието на Стоянов в тези случаи.

"За съжаление, гражданският натиск не е достатъчен. Необходима е и съответната политическа подкрепа. Ние се надяваме да се активират някои партии и по-конкретно една – ПП-ДБ, която да излезе от блаженството на властта и отново да се присъедини към автентичния уличен протест, към автентичното гражданско общество, което ние представляваме", каза Венков.

Според него е въпрос на морал и главният секретар на МВР Живко Коцев да освободи поста.