Охранителният бранш настръхна срещу обществена поръчка на "Български пощи".

Според Национална асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД), в която членуват повече от половината от компаниите в този сектор,  държавната компания е организирала нагласен конкурс по Закона за обществените поръчки.

Организацията на охранителните фирми е внесла днес жалба до Комисията за защита на конкуренцията заради "установени редица законови нарушения при откриването на процедура по договаряне с обявление с предмет "Охрана на имуществото и транспортиране на ценни пратки и пощенски товари на "Български пощи" ЕАД с Решение № ОП-3-1 от 04.02.2015г. на изпълнителния директор Деян Стоянов Дънешки".

Според представителите на охранителния бранш в процедурата има дискриминационни критерии при предварителния подбор. Те визират изискването към кандидатите да имат пет изградени териториални структури - парични центрове, в които ще се обработват ценните пратки, при условие че обработката на ценни пратки не е поставена като предмет на поръчката.

Критерият е дискриминационен, тъй като поставя пречка пред кандидатите да използват услугите на друго дружество за обработка на ценни пратки, тъй като то предоставя вид услуга, а не наемане на помещение и/или машини за обработка, пише в становището подписано от председателя на НАЛСИЧОД Боян Боянов.

Според охранителите е ограничаващо и изискването към кандидатите да имат валидна застрахователна полица “Оператори на бронирани автомобили” с лимит минимум 1 500 000 лева за всеки брониран автомобил и “Паважен риск” с лимит от 300 000 лева. Проблемът е че тези наименования са на продукти, предлагани от една-единствена застрахователна компания. Така се ограничава възможността на кандидатите да имат сключена застраховка за същите рискове, но при друг застраховател. В проекта на договор се изисква да се поддържа за срока на действие валидна застраховка “Пари на път” и “Ценности на път”, което също е наименование на продукт на конкретен застраховател и в същото време са различни и противоречат на изискваните в документацията “Оператори на бронирани автомобили” и “Паважен риск”, пише в сигнала до КЗК.

Всичко около тази процедура мирише много силно, направо вони, заяви пред Клуб Z консултантът на асоциацията на охранителните фирми Тодор Бобев.

Той беше съветник на транспортния министър Данаил Папазов по въпросите на пощенската политика и член на съвета на директорите на "Български пощи".

Според него застраховките “Оператори на бронирани автомобили” и “Паважен риск” не се предлагат от български застрахователи, а конкурсната документация изобилства от примери за пълно непознаване на материята.

Условията са така написани, че ако предложиш много изгодна цена за превоз на пощенски пратки, ще получиш 8 точки от 100 възможни. Ако предложиш средна стойност ще вземеш 6, а ако решиш да свалиш две кожи от гърба на пощите ще бъдеш оценен с 4 точки. Това означава, че цената изобщо не играе, а основната тежест е на напълно субективни критерии, добави Бобев. 

Той коментира пред Клуб Z, че откритата процедура за договаряне без обявена стойност на обществената поръчка е отлична възможност от държавната компания да бъдат източени милиони левове. 

Потърсихме за обяснения по скандала "Български пощи".

Според изпълнителният директор Деян Дънешки нарушения на законовите изисквания няма. Нека изчакаме какво ще кажат от Комисията за защита на конкуренцията, заявиха от пресслужбата на държавната компания пред медията ни.

От пощите добавиха, че са отговорили изчерпателно на всички въпроси по конкурсната процедура от страна на заинтересованите кандидати.  От компанията потвърдиха, че обществената поръчка е без определена прогнозна стойност.