Държавната комисия по енергийно и водно регулиране вече ще се нарича само Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и нейният състав ще се избира от парламента. Това предвиждат приетите днес на второ четене текстове от Закона за енергетиката, които дават възможност и за смяна на сегашния състав на регулатора.

Регулаторът ще е се състои от девет вместо досегашните седем члена, като ще разглежда въпросите, свързани с цени и жалби в два състава - "Енергетика" и "Водоснабдяване и канализация".

Решенията се приемат с мнозинство повече от половината от членовете, като не се допуска гласуване "въздържал се". 

Парламентът ще избира поотделно председателя и останалите членове на КЕВР. Изборът на нови комисари ще се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите. Членовете ще изпълняват функциите си и след изтичането на мандата им до встъпване в длъжност на новия състав.

Според приетите правила, комисарите не могат да бъдат свързани лица по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, както и не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен по международни проекти и програми, свързани с дейността на комисията, научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.