"Боряна Бецова1 каква ябълка е?"

Това написа в Туитър профила си френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан (правописът е негов) по повод прокурорката, която води проверката срещу 4-ма от "Протестна мрежа".

Френският посланик за пореден път показва близко познаване на българската действителност, след като през декември от негово интервю тръгна прочистването на определените като "гнили ябълки" в съдебната система. След като той даде изявление, изведнъж ВСС стовари цялата строгост на закона върху съдийката Румяна Ченалова от СГС, гледала казуса "Белведере".

Въпросът е коя е Бецова? Тя е прокурорът от Софийската градска прокуратура, който води проверката (съчетана с ревизия на доходите от НАП) срещу 4-ма от "Протестна мрежа". Обвинителите се задействаха след сигнал, подаден от собственика на "ПИК" Недялко Недялков.

Както Клуб Z писа, интересно съвпадение е, че прокурорът, който прекрати работата по сигналите срещу Делян Пеевски и прокурорът, който започна проверка срещу протестиращите, е... един и същ - Боряна Бецова. Тя работи и по все още течащото досъдебно производство срещу Христо Бисеров, за което Сотир Цацаров се зарича, че ще завърши с обвинителен акт.

По нейно нареждане полицията е изискала от някои от най-големите фондации в България информация дали са работили с четиримата от "Протестна мрежа" и дали са финансирали дейности на организации, в които те работят.

Що се отнася до Ксавмие Лапер дьо Кабан той беше сред западните дипломати - автори на две настойчиви писма да се оправим със съдебната си система. 

На 27 октомври 2014 г. - на откриването на 43-ото НС той написа пак в Туитър:

"Млад успял мъж пристигна в НС..."

И снима от балкона депутата Делян Пеевски.