СИМОНА РУСЕВА

Украинската манекенка Анна Дурицкая (23 г.) и интимна приятелка на руския опозиционен лидер Борис Немцов е единствената явна свидетелка на неговото коварно убийство.

Бившият руски вицепремиер и най-върл опонент на президента Путин беше покосен от 4 куршума в 23,30 ч в петък вечер на мост на 200 метра от Кремъл. Той и приятелката му Анна са се срещнали след негово интервю за “Ехото на Москва”, вечеряли и били на път за неговия дом.

Репортерът на “Билд” Паул Ронцхаймер днес е посетил майката на Анна – Инна Дурицкая, в жилището й в Киев. По време на разговора звъни мобилният телефон на майката. Обажда се дъщеря й Анна. Тя склонява да даде кратко интервю за “Билд”.
Преди това Инна Дурицкая е изразила възмущението си от поведението на руските официални медии. Всички бълвали лъжи и клевети по адрес на дъщеря й. И не само това. Според майката на Анна била предложена голяма сума, но тя категорично отказала да участва в “тази отвратителна и мръсна кампания”.

Инна споделя също, че Анна е охранявана денонощно от руски спецсили. Позволили й само една нощ да прекара извън следствения арест, макар да не е арестувана, а разпитвана като свиделка на покушението срещу Немцов. Въпросната нощ Анна прекарала в кабинет в партийната централа на Немцов.

Анна не можела да извърви и крачка сама. Това било заради собствената й сигурност, твърдели от полицията.
В този момент от Москва звъни самата Анна. След кратък разговор с майка си тя скланя да говори пред “Билд”. Гласът й първоначално звучи раздразнително, дори панически. След това младата жена се поуспокоява и през сълзи изрича: “Държат ме в Москва против волята ми. Полицията не ми позволява да напусна Русия. Казах им всичко и сега отново искат да ме разпитват. Дори ще ме слагат на детектор на лъжата.”

Помолена да разкрие подробности от преживяното в кошмарната нощ, Анна отговаря: “Не сега. Предстои ми поредният разпит. Чувствам се много зле. Единственото, което искам, е да се прибера у дома.”

Ронцхаймер продължава разговора с майката. Той припомня твърдения в руски медии, че Анна била заподозряна в съучастие в убийството. Мотивът – луда ревност и предстоящ аборт в Швейцария. Преди покушението двамата са се карали. Инна Дурицкая отговаря: “Това са лъжи. Анна и Борис  не са имали никаква разправия. Те са заедно от две години и половина. Борис беше прекрасен човек и първата голяма любов на дъщеря ми.”

Руският тв канал “Дождь” също излъчи кратки изявления на Анна Дурицкая.

“Не смятам, че убийството е следствие на ревност. Нямаше никакви заплахи”, изрича Анна. Тя признава, че е била в тесни отношения с Борис Немцов, дори са живеели заедно. Не е могла да види убиеца. Той ги е застигнал отзад. 

“Вървяхме хванати за ръце, когато той изведнъж омаля и се свлече на земята. Нищо не чухме преди изстрелите. Когато го простреляха, аз се обърнах и видях как една светла на цвят кола се отдалечава”, разказва Дурицкая.

Тя мигом се затичала към снегорина на моста да търси помощ, обадила се и в полицията. Униформени пристигнали след 10 минути. Друг е въпросът какво прави точно в този момент снегорин на моста, при положение, че няма сняг, дори ръми дъжд.

“Сега съм привлечена като свидетелка. Дадох всички възможни показания и не разбирам защо още съм в Русия. Искам да си ида у дома, при мама, която е болна и е в много тежко психическо състояние. Вече цели три денонощия ме возят под полицейски конвой до следствието. Там непрестанно ме разпитват и не казват кога ще ме освободят, нито посочват причината да ме държат тук”, казва Анна.

Не искам да говоря за случилото се на моста. Никого не видях, всичко стана зад гърба ми. Сега съм в много тежко психическо състояние. Най-вероятно няма да мога да отида и на погребението на Борис утре. Решението е мое”, заявява Дурицкая.

Тленните останки на Борис Немцов ще бъдат изложени утре в центъра по човешки права “Сахаров” за всеобщо поклонение от 10 до 14 ч московско време. След това той ще бъде погребан в елитния гробищен парк “Троекурово”.

Междувременно от прокуратурата в Москва обявиха награда от 3 милиона рубли (45 000 евро) за достоверна информация, която да доведе до задържането на убиеца.