“Всичко, което виждате около нас, е направено от инженери. Инженерите и изобретателите са тези, които движат света” – така вдъхновяващо започва лекцията си инж. Бойко Вучев, който възроди една българска легенда – компютрите “Правец”, на младежкия форум “Аз, инженерът”, който се проведе днес в Интер Експо Център.

Младежкият форум “Аз, инженерът” събра и вдъхнови младите хора, влюбени във високите технологии.

За втора поредна година той събра на едно място водещите технологични компании у нас на едно място, за да покаже на младите специалисти, студенти и гимназисти, че наука и иновации се случват и тук, и че имат много възможности за професионална реализация в Българи.

Тази година темата на младежкия форум, организиран от Интер Експо Център и фондация „Мечти в действие“, беше „Изобрети света, в който живееш“.

Входът беше свободен и срещу регистрация гостите се състезаваха за пропуск за най-голямата технологична конференция в Югоизточна Европа DIGITALK, като трябваше да отговорят на въпроса „Защо искам да стана инженер?”

Най-посещаваният щанд през целия ден беше на Техническия университет, където студенти и преподаватели демонстрираха работа с роботи.

Програмата беше наситена и атрактивна, тийнейджъри и студенти бяха изправени пред трудния избор къде по-напред да отидат.

Целият втори етаж беше зает от щандове на компании, където младите хора можеха да разговарят за перспективи за реализацията си. Можеха да участват в щандове-работилници, да подготвят конкретни задачи и да разглеждат дронове, стари модели на комютрите Правец и много други атракции. Най-оживено беше на щанда на Техническия университет, където преподаватели и студенти демонстрираха възможностите на създадени от тях роботи.

Най-горещо беше в залата на състезанието за сглобяване на роботи.

Сутринта започна с презентации на компании, инженери и изобретатели, които разказваха за най-интересните аспекти на своята дейност, опит и разработки.

През целия ден залата за конференции беше пълна, млади специалисти представяха своите проекти, кой от кой по-атрактивни.

Морски радар лови пирати

Как технологиите могат да помогнат срещу морските нарушители разказа Калин Кабакчиев. Проблемът с похитените търговски кораби става все по-сериозен, което подтиква много научни екипи да разработват нови технологии за борба с пиратите.

Калин Кабакчиев

Основната цел на проекта за морски радари е да служи за защита от нарушители, наркопласьори и пирати на морски и океански обекти - като например нефтени платформи, ветрогенератори и танкери, но също така и на брегови ивици и острови. Радарите разпределят сензори върху морската повърхност в зигзагообразна структура и така покриват ефективно периметъра и защитават определени обекти.

В момента Калин участва в изграждането на прототипен радар заедно с университетски колектив от шест души в Бирмингамския университет, където е докторант и научен сътрудник. Екипът му тества технологията в десетки различни морски експерименти и изпитания в три различни държави - България, Великобритания и Италия.

“В нашия регион радарите могат да помогнат срещу трафика на хора в Средиземно море”, коментира пред Клуб Z изобретателят.

Правец: една легенда се завърна

Една от най-интересните презентации беше на инж. Бойко Вучев. Той показа и разказа пред притихналата зала приказка за славното минало на българските компютърни постижения – от Джон Атанасов до наши дни.

Инженер Бойко Вучев се е заел с мисията да възроди легендата – българските компютри “Правец”.

Вучев изненада аудиторията със съобщението, че първият български персонален компютър е създаден през 1965 г. от инж. Иван Марангозов – име, непознато на повечето хора. От 1991 до 2013 г. у нас нищо не се е случвало в тази област.

“Идеята ни е новите неща да си ги разработваме тук сами, тук да си е нашата Силициева долина, има толкова много кадърни млади хора. А защо се захванах точно с “Правец”? От огромна любов към българските компютри”, коментира през Клуб Z Вучев.

Робо Лига: състезание за маниаци

През целия ден най-оживено беше на състезанието по сглобяване и борба с роботи за ученици от VIII клас нагоре и студенти. Участваха 30 отбора от младежи от цялата страна, представители на кръжоци по роботика.

Конструираните роботи участваха в дисциплините "3D лабиринт" и "Следене на линия", а създадените роботи останаха за участниците. Самите роботи са разработка на ученици от Габрово.

“Така се надяваме да създадем нови клубове в страната, както и да видим нови разработки в бъдеще”, каза пред Клуб Z Диман Михнев от Асоциация “Робо Лига България”, организатор на състезанието.

“Искаме да насърчим учениците да се занимават с роботи”, каза Диман Михнев от “Робо Лига България”.

Друг интересен обект беше изобретението на Мартин Ангелов - halfbike или “полуколело”, което представлява нов вид велосипед, комбиниращ колоездене с бягане.

Да помогнем на пчелите, а те – на хората

Една от най-интересните презентации на форума беше на Ясен Славов и Сергей Петров. Те са се посветили на проект за умен кошер, в който сензори следят условията на живот на пчелите. Те са свързани с мобилно устройство, което е елементарно за употреба, и чрез него пчеларят може във всеки момент да получи навременна информация за заболяване или за критични стойности на температура или влажност в кошера. Прототипът е напълно готов, вече се прилага успешно от пчелари, съобщиха изобретателите.

Мечтата им е на следващия етап пчелите да се използват като сензори, тъй като реагират на пестициди и всякакви замърсявания и отрови. Това ще има глобален ефект върху здравето и на хората на планетата.

Какво ги мотивира да бъдат изобретатели? “Моментът “Еврика” – реалната възможност да правим открития, които имат глобален потенциал, и да покажем на света, че можем да правим това от една мъничка държава”, казаха пред Клуб Z иноваторите.

Как изглежда детската площадка на бъдещето?

Представете си: дете играе на дама и, скачайки върху числата, произвежда енергия. Печели точки, с които може да отиде на кино или в библиотека. Проектът е на училищния клуб Kirov Engineering към столичната Професионална гимназия по електротехника и автоматика.

“Интерактивна детска площадка на бъдещето“ е проект, изработен за половин година само с 400 лв. бюджет. През 2014 г. клубът е втори в Европа на състезание, организирано от Hanze University of Applied Sciences, Philips и Entrance. Същата година учениците печелят и златен медал на националното изложение „Изобретения, Иновации, Технологии“ и купа за първо място на състезанието за приложни програми "Джон Атанасов".

Двамата ръководители на клуба - Мино Караджов, който е само на 15 години, и Димитър Плачков, разказаха за проекта. „Искаме да покажем на обществото, че българското училище не отстъпва по нищо от чуждестранните. Да покажем, че и ние можем да мислим и да променяме света“, споделят момчетата.

Играй зелено

Основната цел на площадката е децата да научат какво е зелена енергия, как се произвежда и къде се използва. Наредени са атрактивни обекти като слънчоглед (с монтиран слънчев панел), ветрогенератор, пързалка, люлка, библиотека и киноцентър, летателен апарат, игра на дама, колело, светещи пътечки, дворец и др.

Студентите от Софтуерния университет през целия ден даваха консултации как може човек да стане софтуерен инженер.

При влизане в площадката децата се регистрират от RFI (Remote Inclusion System) и получават индивидуални чипове, с които могат да използват всички забавления и да събират точки.

Когато детето използва обект, произвеждащ енергия, то получава бонус точки, а когато използва такъв, изразходващ енергия, му се отнемат точки. Проектът включва LED индикаторна система, която чрез смеещи се и тъжни лица сигнализира дали например колелото или светещата пътека произвеждат или не произвеждат енергия.

Покривът на пространството има сензори и при силно слънце или дъжд той автоматично се отваря или затваря. А на покрива на двореца е разположена камера за наблюдение на площадката. Чрез системата Secured Live Stream всеки родител, отдалечен от мястото, може да се свърже с GSM и да види играещото си дете.

През целия ден залата за конференции беше пълна.

В залата и фоайето на форума през целия ден се говореше и за облачни технологии, космос, роботи, оптични мрежи, безпилотни системи, автомобилни иновации, интернет и комуникации.