Русия провежда мащабни военни маневри по въздух, вода и суша на север и на юг по европейската си територия, предаде ТАСС.

Това стана, след като на 15 март президентът Владимир путин, чието местонахождение и здравословно състояние бе обект на всякакви слухове, нареди да се приведе в пълна бойна готовност Северният флот, отделни части на въздушно-десантните войски и Западният военен окръг.

Три надводни групировки от Северния флот излязоха сутринта от Колския залив заради внезапна проверка на бойната готовност. Издирвателно-ударната група се състои от три разрушителя, предназначени за бой с подводници. Тя се предвожда от бойния кораб "Адмирал Левченко". Другите два по-малки съда са "Брест" и "Юнга". Подкрепа от въздуха им оказва авиацията на Северния флот. Задачата е издирване на въображаеми атомни подводници на противника в определени райони на Баренцово море.

Екипажите изпълняват тактическо маневриране с използването на хидроакустични средства и отработват условно и практическо използване на противокорабно оръжие, а също стрелба от реактивни установки РБУ-6000, казаха от отбранителното ведомство. 

Също днес в хода на внезапна проверка на бойната готовност морски пехотинци от състава на СФ излязоха в Баренцово море с десантния кораб "Кондопога". Задачата им е да дебаркират с бойна техника на арктическото крайбрежие на Русия на място, което ще бъде определено от щабните офицери, които извършват проверката. 

В започналите вчера внезапни военни учение на СФ някои подразделения в Западния военен окръг и ВВС участват 38 000 военни, 3360 единици военна техника, 41 бойни кораба, 15 подводници, а също 110 самолета и хеликоптера, посочва ТАСС. 

Военни части и съединения на Балтийския флот (БФ), Южния военен окръг и Въздушнодесантните войски са приведени във висша степен на бойна готовност в рамките на стратегическо командно-щабно учение, съобщи още пресслужбата на руското военно министерство. 
Те ще изпълняват "мероприятия по навлизането на сухопътни и морски полигони", като в хода на маневрите ща бъде проверена системата за оповестяване и управления на различните родове войски. 

Междувременно източник от министерството на отбраната разкри, че проверката на бойната готовност по европейската територия на Русия ще обхване и изнесения на Балтийско море Анклав Калининградска област, а също и анексирания Кримски полуостров. 
Бомбардировачи "Ту-22 Ем" ще бъдат дислоцирани в Крим, а оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер" ще бъдат прехвърлени в Калининград с големи десантни кораби на БФ.

В интервю за авторите на документален филм за годишнината от анексирането на Крим към Русия, излъчен по руската телевизия "Россия 1", Путин заяви, че след смяната на властта в Киев е имало вероятност Русия да приведе в бойна готовност ядрените си сили.