Огромното мнозинство от българите са разбрали, че има програма за саниране на панелни блокове. В първия си мандат кабинетът "Борисов" акцентираше на строителството на магистрали, сега се прехвърля върху друга тема, близка до всеки - повишаване на енергийната ефективност чрез саниране. Почти 90 на сто от хората са запознати с наличието на такава програма. Като цяло са добре настроени, а партийните различия тук действат много по-малко. Анектираните обаче имат колебания кой все пак плаща сметката.

Тези изводи могат да се направят от изследване на „Галъп интернешънъл“, направено между 27 февруари и 5 март чрез пряко интервю по домовете сред 1011 пълнолетни български граждани.

Всички знаят за санирането

Огромен процент от жителите на областните градове и столицата – над 95% заявяват, че са чували за програмата за саниране. В по-ниските социални слоеве закономерно расте и делът на незапознатите. Отвъд различията в нивата на запознатост, отлики в отговорите между отделните социални групи са по-скоро малки, включително и отликите според партийни пристрастия, коментират от "Галъп".

Близо 80% от респондентите се съгласяват с твърдението, че санирането е добър начин за обновяване на панелните блокове, под една десета са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Делът на одобряващите закономерно изглежда по-висок сред онези, които могат да се възползват от саниране.

Две трети все пак споделят, че санирането само частично решава проблемите на блоковете. 

Води към корупция

Бяха тествани и редица други твърдения, които да проверят до каква степен различни популярни сред обществото становища са намерили почва. Например, регистрира се почти автоматично съгласие с твърдението, че санирането ще създаде възможности за корупция – 65% го споделят, 12% - не, а останалите се затрудняват да отговорят. Съгласието с това твърдение преобладава дори и при привържениците на ГЕРБ.

Други 60% пък възприемат мнението, че програмата за саниране не е добра, защото само определени хора ще могат да се възползват. 

Кампания за гласове

Близо половината от всички запитани споделят позицията, че програмата за саниране всъщност има за цел да събере гласове за управляващите на предстоящите избори. При разбивката по партийни симпатии логично личи, че това се споделя основно от привържениците на БСП (над две трети от тях), ДПС (близо две трети от тях). Както може и да се очаква, за такъв тип по-ярки твърдения партийните симпатии се оказват по-значим фактор.

Основното послание, върху което правителството акцентира при популяризирането на националната програма за саниране, е, че тя е напълно безплатна за собствениците на жилища. Хората обаче са разколебани. Близо една трета са съгласни, пак толкова обаче са и на обратното мнение, а близо 40% не знаят.Честите критики в публичното пространство, че в действителност парите за саниране излизат от джоба на данъкоплатеца, събират над 60% подкрепа сред интервюираните. Само 14% са на обратното мнение, а една четвърт не знаят. Дори и повечето привърженици на ГЕРБ споделят това твърдение.

За чия сметка е

По въпроса за чия сметка е санирането са възможни различни интерпретации. Но общо взето се вижда, че посланието за безплатна програма още не е намерило безспорно място в общественото съзнание. В същото време насажданите страхове по отношение на санирането не работят сред широки кръгове и за момента биват игнорирани – например, тествани бяха и крайни твърдения, като например слухът, че санирането е опасност човек да загуби жилището си. Под една пета от всички запитани са съгласни с това, докато близо половината са на обратното мнение.