Майката на Анна Леонтиева, чието тяло бе открито край Приморско, е разпознала дъщеря си и внука си Никита (5 г.) на снимките, разпространени от българското МВР.

Това съобщи пълномощникът на руското президентство за правата на детето Павел Астахов, цитиран от Интерфакс.

„В България продължава разследването на чудовищното престъпление – убийството на 5-годишния Никита и 35-годишната му майка Анна от Русия. Делото е взето под особен контрол. Работим в сътрудничество с Министерството на външните работи на Русия и българските власти. Успяхме да намерим майката на Анна (бабата на Никита), която вече ги разпозна по снимки“, се казва в официалното съобщение на Павел Астахов.

Следственият комитет на Русия възбуди наказателно дело за убийството на 5-годишното русначе в България, съобщи представителят на комитета Владимир Маркин, цитиран от ТАСС.

Жената и детето са живеели в Пермския край на Руската федерация и преди няколко месеца са заминали за България.

 "Наказателното дело е образувано поради това, че в съответствие с член 3, алинея 12 от НК на Руската федерация чуждестранни граждани и лица без гражданство, които не са постоянно пребиваващи на територията на Руската федерация и които са извършили престъпление извън пределите на РФ, подлежат на наказателна отговорност в случаите, когато престъплението е насочено против граждани на Руската федерация", обясни Маркин. 

Той съобщи, че в рамките на разследването ще бъдат изготвени официални запитвания за правна помощ до компетентните органи на България. 

Трупът на 5-годишния Никита Леонтиев  беше намерен в куфар край софийското село Пасарел на 20 март. Трупът на майка му Анна Леонтиева бе намерен разчленен край Приморско  на 2 март.

Вчера МВР разпространи снимките на жена и момченце, за които търси информация по разследването на тежко криминално престъпление. Именно тези снимки е разпознала майката на Анна.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди за връзка между случаите

"Няма да бъдат дадени каквито и да е подробности, докато не достигнем до конкретна версия, която да мога да потвърдя", коментира той пред журналисти в парламента. 

На въпрос дали има връзка между жената от Приморско и детето, той каза, че са налице такива данни. 

„Не мога да кажа повече, защото интересите на разследването не позволяват това да бъде казано. Нека дадем възможност както на колегите от прокуратурата, така и на колегите от Криминална полиция да свършат работа”, подчерта той. 

 "Ако се налага да се предприемат действия, те ще бъдат предприети по линията на международната правна помощ”, обясни главният прокурор на въпрос дали представители на руската прокуратура ще участват в разследването. 

Коя е Анна Леонтиева

35-годишната жена е родена в третия по големина град в Пермска област - Соликамск, пише руският сайт URA.Ru. Тя завършва право в Перм, омъжва се за свой състудент и започва работа в администрацията на местното правителство. 

След тригодишен брак Анна Леонтиева се развежда и се омъжва за бащата на Никита, който е много по-възрастен от нея. Семейството е разполагало с много средства и е закупило недвижими имоти в България и Кипър, а Анна карала червен мерцедес.

Скоро обаче последвал нов развод. Майката на Никита подала молба в съда за издръжка за детето. С друго дело пък получила част от семейното имущество и напуснала Русия с момченцето си.

Според URA.Ru две години за Анна Леонтиева и Никита няма никаква информация.

У нас полицията издирва мъж от кавказки произход за двойното убийство на майка и син, пише в. "24 часа". Официално не е съобщено името му. Предполага се, че той е напуснал страната и е заминал за Кипър.

Бащата на Никита няма да бъде разпитван в близките дни в полицията. Той е руски гражданин и няма данни да е влизал в България.