"Квадрат 500". На това име се спря Министерство на културата за т.нар. БГ Лувър - Националният музеен комплекс в центъра на София, след като обяви публичен конкурс за предложения.

Макар и името да бе предизвестено, поради факта, че комплексът се намира в "кв. 500", както е заведен парцелът в столичните общински регистри и защото самият министър Вежди Рашидов спомена, че му симпатизира, "Квадрат 500" е преборило сериозна конкуренция с общо 230 предложения. Някои от които доста екзотични. Като "Мона Роза", очевидно аналог на Мона Лиза, "Балхара" - мистично царство на прабългарите и познатите ни от гръцката митология "Орфей и Евредика". Сред другите предложения за име са и: "Душа", "Трем на бълагрското изкуство", "Стожер", "Кошер", "Богоно", "Ургари", "Булгарикус", "Чертог", "Аспарух", "Омуртаг", "Имеон" и мн. др. 

Все пак комисията към МК е отличила още пет имена и авторите им ще получат като награда покани за всички изложби в комплекса за период от една година. Отличени са "Музей за визуални изкуства", Национален музеен комплекс "Св. Пимен Зографски", "681", "Майсторите" и "Зографа".

"В хода на дискусията членовете на комисията подкрепиха необходимостта от наименование, което да отговаря на съдържанието на колекциите. Предложеното от комисията наименование съчетава традиции, приемственост и съвременно звучене, което е лесно разпознаваемо и знаково. Новото наименование отразява териториалния и тематичен обхват на държавния културен институт, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство", посочват от МК.

И ето как се стигна до Национален музеен комплекс "Квадрат 500"

Преди.
Сега