Никол Кидман се превърна в мишена на профсъюза на американските стюардеси, в който членуват 25 хиляди дами, заради рекламната кампания на авиокомпания „Етихад Еъруейс“.

В отворено писмо до актрисата, която е новият посланик на националния превозвач на Обединените Арабски емирства, президентът на Асоциацията на професионалните стюардеси Лора Глейдинг пише:

„Миналия месец, на 8 март, когато е Международният ден на жената, Вие заявихте, че представлявате свят, в който всички жени и момичета имат еднакви права и възможности. Седмица по-късно ние станахме свидетели на новата кампания на „Етихад“ – компания, която „Уолстрийт джърнъл“ публично оповести като „място, на което жените може да бъдат уволнени, ако забременеят“, компания, която задължава стюардесите да живеят в охранявани общежития. Това са условия на работа, които Асоциацията на професионалните стюардеси десетилетия наред се бореше да изкорени в Съединените щати. Време е да докажете правотата на думите си.“

Профсъюзът поде кампания и срещу други авиокомпании на Обединените арабски емирства, твърдейки, че „те са добре известни в летателната индустрия с дискриминационните си трудови практики и неуважителното отношение към дамския им персонал“.

„Етихад“ отхвърлиха обвиненията за дискриминация, заявявайки, че добруването на служителите на компанията е от първостепенно значение за тях.

„Етихад Еъруейс“ се превърна в световен бизнес лидер и награждаван работодател, защото ние ценим своите служители и ги третираме с достойнство и уважение – се казва в изявление на авиокомпанията. – По време на бременността им ние предоставяме на нашите стюардеси подходяща наземна работа и изплащаме платено майчинство, ако преди това служителката е работила една година в компанията. За нас здравето и сигурността на хората, които работят в самолетите, е изключително важно. Затова следваме препоръките на Бюрото за гражданска авиация“, което приканва бременните стюардеси да се въздържат от полети.“

Вижте рекламата с Кидман, която разгневи стюардесите:

Площад Славейков.