От началото на идната година държавите в ЕС ще могат да увеличават площите си с лозя с до 1 процент годишно, съобщи днес Европейската комисия.

Новите правила сменят сегашния режим, при който площта на лозовите масиви е замразена. Днес нови лозя могат да се садят само на мястото на изкоренени стари. Това право може да се продава.

От 1 януари 2016 година националните власти ще издават разрешения за засаждане на нови лозя в рамките на 1 на сто от съществуващите площи, каза източник от Комисията. Те ще могат и да снижат този таван, ако намерят за необходимо.

Разрешенията ще са безплатни. Те ще се разпределят между кандидатите да засадят нови лозя по осем критерия посочени в регламента. Те включват отглеждането на грозде, от което се произвеждат продукти със защитена марка или произход.

Разрешенията няма да могат да се прехвърлят или да се продават. Неизползвани сега права за засаждане обаче ще могат да се трансформират в разрешения от догодина. Сегашните им собственици могат да ги продадат до края на тази година.

Новият режим има за цел да запази конкурентоспособността на европейските вина като едновременно предотвратява свръхпроизводство и отговаря на нарастващото международно търсене,  

Европейският износ на вина за останали свят се увеличава заради стабилното търесене в САЩ и стремително нарастващото в Китай и Индия. В същото време пазарният дял на Европа намалява за сметка на нови производители като Австралия, Южна Африка, Чили, Аржентина. Силата на Европа е в качеството и репутацията на нейните вина.

България е страната членка, в която площите с лозя са намалели най-много от 2007 до 2014 година - с близо 40 на сто според данни публикувани днес от Комисията. Подробности виж тук.