Софийският градски съд оправда бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков по аферата „Костинброд“, съобщи БГНЕС. По-рано прокуратурата поиска две години условно за Желязков.

Пред СГС днес бяха пледоариите на страните по делото за бюлетините в Костинброд. Пред съда Росен Желязков заяви, че администрацията на МС е положила неимоверни усилия за провеждането на изборите при сложната политическа ситуация.

Самият Желязков пледира за оправдателна присъда.

В средата на март месец на изнесено заседание в Специализирания съд бяха предявени веществени доказателства по делото. Заседанието се проведе на необичайно място – в гараж на охраняема сграда. Бяха показани костинбродските бюлетини – опаковани в прозрачно фолио върху палети и запечатани от експертите. Поради големия им обем вместо да се пренасят в Съдебната палата, съдът и страните по делото дойдоха в гаража, за да бъдат предявени веществените доказателства.

Росен Желязков е бивш главен секретар на Министерски съвет в периода от 2009 до 2013 г. Той е единственият подсъдим по Костинбродската афера с готовите за използване бюлетини. Тя беше разкрита на 11 май 2013 г., ден преди парламентарните избори. Тогава прокуратурата и ДАНС извършиха специализирана операция в печатницата „Мултипринт“, собственост на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, който е близък на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Сред най-активните бяха Николай Бареков, който предаваше на живо в деня за размисъл преди изборите, и бившият зам.-градски прокурор Роман Василев (който изненадващо напусна всички постове в прокуратурата миналото лято).

Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните. На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Росен Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините.