ПЛАМЕНА ТОДОРОВА, ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

След като премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов хвърлиха бомба, анонсирайки изненадващо предложенията на правителството за изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ), за които ще се изисква промяна и в Конституцията, Клуб Z потърси за коментар юристи в парламента, в опит да отговори на въпроса:

Ще се събере ли мнозинство за промяна в Конституцията?

Според чл. 155 от Конституцията за промени в основния закон за необходими три четвърти или 180 от всички депутати. Ако това мнозинство не бъде събрано, но за промените са гласували две трети или 160 депутати, те се гледат отново след между два и пет месеца. Тогава, за да се приеме предложението, то трябва да бъде подкрепено от 160 депутати.

ГЕРБ има 84-ма депутати, които заедно с 23-мата от Реформаторския блок стават 107. Ако останалите групи от мнозинството - Патриотичен фронт (18 депутати) и АБВ (11 депутати) също застанат зад промените бройката, набъбва до 136. Парламентарната група на БДЦ често подкрепя правителството в различни гласувания. Ако го подкрепи и за промените в Конституцията, то гласовете става 150, тъй като БДЦ имат 14 депутати.

За да се съберат необходимите 180 депутати, за бързо приемане на промените, трябва или БСП (39 депутати), или ДПС (38 гласа) също да гласуват за тях. В случай, че патриотите, АБВ или БДЦ не подкрепят поправките, може да стане наложително да се търси подкрепата и на БСП, и на ДПС. ГЕРБ, Реформаторският блок, БСП и ДПС общо имат 184 гласа и биха могли заедно да променят Конституцията.

По-бавното приемане на новите текстове, изискващо 160 гласа, може да стане и без тези две партии ако "Атака" (11 депутати) ги подкрепи. Депутатите нечленуващи в парламентарни групи са 4-ма.

Ето какви са нагласите сред парламентарните групи в момента:

Без изненада Реформаторският блок застана зад министъра си, а и от Блока отдавна настояват за разделяне на ВСС.

"Да се раздели ВСС на две камари е нещо, което предлагаме. Логично ще трябва да се смени и съставът му, тъй като ако се приеме това разделение, членовете на Съвета ще се избират по нов начин. Въпросът тук е в сроковете и скоростта, защото изменения в Конституцията не се правят бързо. Надявам се до лятната сесия да можем да ги осъществим", коментира Петър Славов, юрист и депутат от гражданската квота на РБ.

От БСП се събират утре на Изпълнително бюро, за да коментират предложенията на властта, но въпреки че дадоха принципна подкрепа за съдебната реформа на Иванов, гласувайки със "за" приемането на стратегията, имат и някои резерви.

Изрази ги червената депутатка Мая Манолова:

"По принцип подкрепяме съдебната реформа, но това, което се случва в момента е повече от абсурдно. Конституционно мнозинство се търси в парламента, а не по извънредни пресконференции. Съдебната реформа не е 3-километрова отсечка от магистрала, на която й се режат лентички. Ако ГЕРБ и Реформаторският блок виждат в нея само подмяна на състава на ВСС, за да сложат свои хора на мястото на сегашните му членове, няма как да стане", посочи Манолова.

Тя определи призива на Борисов към парламентарната му група да оттегли своя проект на изменения в Закона за съдебната власт като "PR акция" и нещо "несериозно".

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов изрази подкрепа.

"По принцип подкрепяме такова разделяне на ВСС. Що се отнася до състава му, логично е с разделянето също да бъде сменен", бе лаконичен Симеонов.

"За" се обяви и говорителят на отцепилите се от Николай Бареков депутати от БДЦ - Любен Дилов-син. По думите му в парламентарната група е имало разговор с Христо Иванов, по време на който от БДЦ са изразили подкрепата си за предлаганите от Иванов изменения. Но са поискали и други промени в Конституцията.

"Ще настояваме и Конституционният съд да се превърне в нещо като горна камара на Народното събрание, сенат. Както и КС да може да бъде сезиран с индивидуална жалба от граждани, а не само от определени институции, както е в момента", посочи Дилов. Но уточни, че това "настояване" няма да бъде използвано като изнудване за подкрепа за останалите промени, предлагани от Христо Иванов.

От ДПС и "Атака" никой не коментира.

Юристът от АБВ Лъчезар Никифоров обеща коментар по-късно. Партията на Георги Първанов също излезе със свой проект за изменение на Закона за съдебната власт.