Три години и шест месеца лишаване от свобода - толкова постанови Върховният касационен съд на Октай Енимехмедов, за хулиганство и закана за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това е окончателна присъда, която не подлежи на обжалване.

В края на февруари прокуратурата се отказа да иска присъда за опит за убийство, която щеше да донесе значително по-тежка присъда. На две инстанции съдиите не приеха първоначалната теза на колегите си в червени тоги, че с наличните газов пистолет и патрони (срад които и такъв с пипер) Енимехмедов трябва да носи отговорност за опит за убийство. 

Въпреки това още на 23 октомври миналата година Софийският апелативен съд (САС) повтори 3-те му и половина години затвор, дадени от първата инстанция за по-леките престъпления. А днес ВКС потвърди присъдата окончателно.

Тъй като трябва да се приспадне времето на предварителния и домашния арест, Енимехмедов ще лежи в затвора още около 1 година и 3 месеца.

На 19 януари 2013 г. младежът нападна лидера на ДПС Ахмед Доган на конференция в НДК, но пистолетът му засече и не успя дори да го рани.

След предполагаемия опит за атентат, младият мъж бе повален на земята, удрян и ритан от присътващите делегати на конференцията. Въпреки множеството камери, все още тече разследване и няма повдигнати обвинения.