"Този местен гаваз на властта ни казва, че 681 е годината на създаването на Българската държава и с този акт ни се казва - това е нашата страна, вие сте чужди елементи в нея и ако искате да живеете тук ще се откажете от съкровенността си, ще се откажете от личността си".

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан в словото си по случай откриването на новата сесия на парламента. Такъв бе краткият му коментар по повод глобата, наложена на представители на ДПС от областния управител на Пловдив Розалин Петков, в размер на 681 лв. Санкцията е заради използване на майчин език по време на партийни мероприятия.

Забраната за използване на език, различен от българския, е анахронизъм, противоречащ на европейските изисквания, който рано или късно ще отпадне от българското законодателство. Внушението, което областният управител на Пловдив е направил с размера на глобата е грозно. Местан има пълното право да се възмущава от този акт.

Няма как обаче да не се взрем и в обратната страна на медала. А именно - дали самото ДПС в много случаи не се държи точно като чужд елемент в България. Подобен повод за размисли имаше дори малко преди изказването на Местан.

Парламентът прие, че в петък първа точка от дневния ред ще бъде проект за решение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя. Единствената партия, която бе категорично против подобна точа бе именно ДПС.

Живеем в демократична държава и всеки има право на мнение. Но когато мнението на някого съвпада почти едно към едно с официалната позиция на една друга държава, и когато подобни съвпадения не са изолиран случай, то този човек или тази партия сами рискуват да си навлекат подозрения, че са чужди елементи.

Наскоро европдепутатите приеха резолюция по повод 100 години от геноцида, в която се призоваваше Турция да го признае.  Ето какво каза в европарламента евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, по време на дебатите:

"Спорни исторически събития не трябва да бъдат трансформирани в съвременни политически конфликти. Пледирам срещу самоцелната политическа употреба на историческите факти. Срещу самоцелното ровене в миналото, срещу избора на конфронтационни теми в него".

Тази позиция е в очеваден унисон с официалната позиция на Турция по темата. И подобни позиции от ДПС се чуват не за пръв път. По времето на тройната коалиция например признаването на арменския геноцид от страна на България също бе повдигнато като тема в парламента. Тогава Местан, по това време зам.-шеф на ДПС, в прав текст заяви, че това са теми от "висш политически порядък" и призова точката да не бъде дебатирана, въпреки че това нарушаваше правилника на Народното събрание.

Лидерът на движението обича изключително много да се позовава на европейските правила. Прави го често и по темата с използването на майчин език в публични мероприятия. Местан обаче обича Европа дотолкова, доколкото това не вреди на отношенията му с турския президент Реджеп Ердоган, на когото гостува в началото на кампанията на ДПС за последните парламентарни избори.

В края на миналата година Брюксел разкритикува Турция заради арести на журналисти от опозиционни медии. 

"Европейският съюз не може да се намесва против мерки, предприети в рамките на закона срещу елементи, застрашаващи нашата национална сигурност. Да си гледат работата", отсече тогава Ердоган в предавана по телевизията реч.

На въпрос на Клуб Z как ще коментира тези думи на турския президент Местан си намери повод да откаже коментар и се сниши по Живковски.

Арменският геноцид е чувствителна тема за всички българи, защото нашите прадеди в Източна Тракия също са били подложени на подобен геноцид през 1913 г. Да не говорим за начина, по който е било потушено Априлското въстание, споменат в изказването на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев пред европарламента по време на дебатите за геноцида. Много от арменците, "изгнаници клети, отломка нищожна", преди 100 години са намерили подслон именно в България.

А въпросът доколко Турция е европейска държава, доколко се придържа към заветите на Кемал Ататюрк и доколко залита към Османската империя е един от най-важните за България изобщо. Няма как нито един български политик, включително ако се казва Лютви, да се прави, че подобен въпрос не съществува.

Дискриминацията от страна на държавата спрямо ДПС и особено спрямо по-голямата част от неговите избиратели, чиито майчин език е турски, е недопустима. Също толкова недопустимо обаче е ръководството на тази партия в определени случаи да се държи като чужд елемент в собствената си родина. Особено след като "ние също сме синове на майка България", както твърди Местан.