Помните ли делото САПАРД? Онова, по което виновниците в Германия излежаха присъдите си докато у нас още ги търсим - години, след като програмата за еврофинансиране вече изтече. Съдът оправдава подсъдимите, а прокуратурата не протестира.

Заради подобни на този случаи, в ЕС от две години се води дебат за създаването на единна Европейска прокуратура, която да се занимава предимно с измамите с еврофондовете във всички страни членки, като от началото на годината евродепутатите отново подхванаха работа по нея. В сряда ЕП подкрепи с мнозинство инициативата по създаването й. А преди ден Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК, Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдието и Моника Маковей, член на ЕП и бивш правосъден министър на Румъния, излязоха със съвместна статия на тема защо се нуждаем от европейска прокуратура. 

Наистина, защо?

роцентът на повдигнатите обвинения въз основа на съдебните препоръки от страна на OLAF е средно 31% за осем години (2006 – 2013 г.). Следователно възстановяването на средствата на нашите граждани е ниска и това е неприемливо и се нуждае от сериозни промени", се казва в един от последните междинни доклади на правната комисия в ЕП. 

Според ЕК и ЕП всяка година най-малко 500 млн. евро от средствата и приходите на ЕС се губят поради предполагаеми измами и въпреки звеното за борба с евроизмамите OLAF националното правосъдие не е достатъчно ефективно. 

"Към момента Европейският съюз не може да повдига и поддържа обвинения при злоупотреби с пари от бюджета. Това е отговорност изцяло на държавите членки. Усилията на националните власти да се справят с подобни престъпления варират значително между отделните страни членки", се посочва и в статията на Георгиева, Маковей и Йоурова.

Все още няма изготвена финална концепция за това как точно ще изглежда общоевропейското обвинение като структура, как ще се напаснат разликите в юрисдикциите, както и за това дали тя не трябва да преследва не само измамите с европарите, а и организираната престъпност и тероризма.

Ясно е обаче едно - че евроинституцуиите смятат да я обособят като "шапка" на националните прокуратури като й дават някои сериозни правомощия. Така например еврообвинението ще може да "изземва" дадени случаи от прокуратурите в страните членки, ползвайки се с предимство. Националните органи ще са задължени и да уведомяват еврообвинението за случаи, които биха й представлявали интерес. Правомощията на Европейската прокуратура ще се разпростират и по дела, които представляват едновременно финансова измама и друго престъпление, с което дефакто се разширяват още повече.

Възможността Европейската прокуратура да ревизира решения на националните прокурори е нещо, срещу което българската ВКП е категорично против. От там посочват в свое становище следното:

"Според нас регламентът не следва да съдържа разпоредби относно включване в компетентността на Централния офис на Европейската прокуратура на правомощия за ревизиране на решения и актове на делегираните европейски прокурори и на националните институции, освен в случаите, когато Европейската прокуратура упражнява първична компетентност".

Идеята за структура на европрокуратурата е да се ръководи от главен прокурор, който ще има и заместници. Останалите фигури ще са европейски прокурори и делегирани такива. "За да се предотвратят всякакви конфликти на интереси, длъжността европейски прокурор следва да бъде на пълно работно време", смята още ЕП.

Кандидатите ще се избират с конкурс и ще се назначават от Съвета и от Парламента, в т.ч. и главният прокурор. Предвижда се всяка членка да има свой представител. Но пък ЕП има притеснения относно въпроса може ли един прокурор от еврозвеното безпристрастно да се занимава със случай от собствената си държава. Предвижда се и съдебен контрол - от съдилищата на Съюза.

"Ползите са ясни - благодарение на една европейска прокуратура на територията на ЕС съгласувано ще се разследват злоупотреби, ще се повдигат и поддържат обвинения, ще се обединят експертен опит и ресурси. Прокуратурата ще гарантира бърз обмен на информация и доказателства, без да се използват дългите и често тромави процедури за взаимна правна помощ".

С този цитат от общото становище на Георгиева и компания можем да обобщим отговора на въпроса за какво ни е нужна европейска прокурорска шапка.