Ако се вярва на ИКЕА, само след десетилетие няма да може да разпознаете кухнята си. Проектът за кухня на бъдещето през 2025 г., който мебелният гигант показва в Милано, няма нищо общо с това, което властва досега в помещението за готвене.

В него няма да има голям хладилник, а плотовете ще загряват и охлаждат храната сами с помощта на индукционни технологии. За да се намали до нула похабяването на храна, продуктите ще бъдат доставяни автоматично с безпилотни самолети – дронове, или самоуправляващи се автомобили.

Даже кухненската маса няма да бъде само място за хранене, а директно върху нея ще може да се готви. Тя ще нагрява храната чрез вградени индукционни котлони, а разположена на тавана камера ще разпознава какви продукти слагате на плота ѝ и ще прожектира върху него препоръки за рецептите, които може да направите. Плотът ще може да зарежда и мобилни устройства - нещо, което вече се предлага в серия от мебели и аксесоари на шведската фирма.

Кухнята ще мисли и за екологията. Компостираща система ще обработва хранителните отпадъци, а водата от мивката ще се пречиства, за да може с нея да се поливат растенията у дома.