Eвропейската комисия потвърди днес, че ще предложи в сряда система, която налага на държавите да приемат задължителни квоти от мигранти, които сега пристигат в южните страни от ЕС, подгонени от въоръжени конфликти, глад или диктатури в третия свят. 

"На 13 май ще предложим система за пренасочване (на мигранти - б.а.) в ЕС", каза днес говорителят на Комисията Маргаритис Схинас, цитирайки изявление на председателя Жан-Клод Юнкер. 

"Намрението на председателя Юнкер е много ясно, той ще предложи квоти", каза Наташа Берто, говорителка по вътрешните работи, миграцията и убежището в Комисията.

Предстоящото предложение е част от мерките срещу бежанската криза в Средиземноморието, които извънредна среща на върха на ЕС одобри на 23 април.

Още не е ясно дали и България ще може да се възползва от квотната система и да поиска други държави в ЕС да приемат част от пристигналите у нас бежанци.

Най-вероятно е предложението да изисква одобрение с обикновена законодателна процедура на съвместно вземане на решение от Съвета на министрите и от Европейския парламент, като в Съвета на министрите то би изисквало квалифицирано мнозинство.

В момента бежанците, които пристигат по южната граница на ЕС могат да се преразпределят само на доброволен принцип. Така в ЕС са пренастанени 36 000 сирийски бежанци, като страните приели най-много от тях са Германия и Швеция. Германия очаква общият брой на бежанците, на които е предоставила международна закрила да се удвои до 400 000.

Очаква се комисарят по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос да предложи ключ за разпределяне на мигрантите, основаващ се на група фактори, включително икономическите възможности на държавите членки и нивото на безработица в тях.

Задължителните квоти имат подкрепата на Германия, но се очаква да срещнат остра съпротива от Великобритания. Нейният министър-председател Дейвид Камерън се готви да предоговори условията на членството на страната си в ЕС, след като убедително спечели парламентарните избори миналия четвъртък. Ограничаването на миграцията беше основна тема на кампанията му.

Унгарският премиер Виктор Орбан в пореден сблъсък с Комисията определи намеренията ѝ като "луди".

"Европейският замисъл някой да пусне имигрантите в страната си и после да ги разпределя между другите държави членки е луда и несправедлива идея", заяви той. 

За разлика от Унгария Великобритания и Дания са договорили да не участват в съдебното и полицейското сътрудничество в рамките на ЕС. Великобритания може да избира дали да се включи в някоя негова част, припомни днес източник от Комисията. Дали квотата ще я подмине зависи от правното основание на предложението и от следващите преговори по него в хода на законодателния процес. 

Берто каза, че Комисията още не е избрала правното основание. Възможно е то да бъде член 78, алинея 2 от Договора на ЕС, който предвижда "обща система за временна закрила на разселени лица в случай на масов приток на бежанци".

Планът от десет точки, за който държавните и правителствените ръководители се споразумяха предвижда и утрояване на бюджета на европейската гранична операция "Тритон" в Средиземно море и военна операция за унищожаване на съдове на трафиканти на хора край либийския бряг.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини ще търси днес мандат от ООН за операцията, която според британския "Гардиън" може да включва навлизане на европейски бойни кораби и авиация в либийското морско пространство и обстрел на плавателни съдове. 

Според изданието това може да предизвика ответен огън от артилерията на въоръжените групировки, които контролират крайбрежието на страната и да разпали криза, налагаща евентуалната намеса на НАТО.