НАТО държи отворени политическите канали за връзка с Русия, но изключва практическо сътрудничество с нея дори с цел борба срещу "Ислямска държава" (ИД).

Това заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в края на срещата на външните министри на страните членки в турския курорт Анталия. Там бе и българският дипломат № 1 Даниел Митов.

"Решението от миналата пролет за спиране на всякакво практическо сътрудничество с Русия е отговор на нейната агресия и незаконното анексиране на Крим", каза Столтенберг.

Той обаче допълни, че не вижда противоречия между здравата отбрана вътре в алианса и политическия диалог с Русия.

"НАТО ще запази военното си присъствие в източната си част", увери генералният секретар.

Той изтъкна, че пактът планира да увеличи двойно броя на своите сили за реагиране в балтийските страни. Той ще се състои в повече мерки по патрулирането и повече на брой учения. Но военният блок смята за преждевременно обсъждането на разширяването на присъствието си в Балтика до равнище бригада.

Увеличаването на силите ще бъде в рамките на ударната група за бързо реагиране "Острие на копието". В него ще участват 7 държави, като днес Турция е потвърдила готовността си.

Думите му бяха по повод искането на Полша, Литва, Латгвия и Естония. Днес стана ясно, че документ на полското правителство настоява за броя на увеличаване на силите на НАТО в тези 4 държави. Той евентуално трябва да бъде обсъждан на срещата на върха на алианса догодина във Варшава. От полското военно командване уточниха, че засега не може да се каже със сигурност, че призивът ще бъде отправен.

Освен това, НАТО ще проведе съвместни военни учения с неутралните Финландия и Швеция, стана ясно на срещата в Анталия. Двете страни са особено разтревожени от засилената активност на Русия.