"Хора, които са ходили в кабинета на Цветан Василев, които са правили прихващания на кредити с депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ), или са променяли депозитите си от преференциални в стандартни, нямат място в парламентарната комисия, която проверява КТБ".

Това заяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Миналата седмица организацията "Протестна мрежа" призова депутата от ДПС Йордан Цонев да напусне временната комисия за разследване на дейността на държавните надзорни органи, които е трябвало да противодействат на "източването" на КТБ.

Цонев се оказа един от най-честите посетители в кабинета на ексбанкера в изтеклите в медиите списъци с посетителите в централата на КТБ на бул. "Цар Борис Трети", придобили известност като "записките на портиера".

"Цветан Василев си стои в кабинета и при него идват министри, шефове на парламентарни комисии. Все едно е падишахът, а при него отиват хора, които представляват цялата държава", възмущава се Мартин Димитров.

"Сигурен съм, че ще излязат други списъци, призовавам колегите, които попадат в една от горните групи, нямат право от морална гледна точка да са в комисията, която проверява КТБ", казва Цонев.

Депутатът от БСП проф. Румен Гечев, с който Мартин Димитров обикновено е "окомплектован" в тв предаванията, призова да се провери и дейността на държавната Българска банка за развитие, която в навечерието на проблемите около КТБ е осигурила средства на кредитополучатели да рефинансират заемите си в КТБ.

"Да се провери за какви фирми е ставало въпрос и дали са спазвани условията за отпускане на кредити, защото ББР трябва да работи при стриктни правила", призова професорът.

Както Клуб Z писа, една от фирмите, рефинансирала заема си в КТБ по подобен начин беше холдингът "Булгартабак" - ябълката на конфликта между Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Трябва да развалим всички прихващания в КТБ, които са за около 1 млрд. лв. и да върнем активите в масата на несъстоятелността, настоява Мартин Димитров. - Задал съм въпрос на финансовия министър, дали синдиците првят всичко възможно да развалят прихващанията. Направихме специални промени, според които всички прихващания в банка, поставена под особен надзор, са недействителни", припомни той.

Дерутатът е категоричен, че е задължително падането на банковата тайна в затворената банка, като съобщи, че е бъде внесен проектозакон в банка с отнет лиценз да се разкриват публично условията за всички депозити и кредити, отпуснати от нея.