Честно казано, не схванах никакъв мотив в откровено политическата реч, която вчера юристът Радан Кънев дръпна в парламента. За да защити идеята си всички „да гласуват по съвест” в подкрепа на идеята му изобщо да няма Закон за НСО.

Мотивите: УБО, бай Тошо, привилегии за избрани, народна пара, Муамар Кадафи... Да, изключително тъпо е, когато дори един шишкав квартален полицай (с всичките му кусури) гние на студа цял живот и му отдалечават финала за пенсиониране, а наравно с него като категория е някаква стринка, която чисти... едни неща. Пък били те и на президента.

Тъпо е и да си играе на войници една служба, която гълта 40 милиона (апропо, не знам как ДСБ лидерът сметна, че борбата с тероризма излиза само 4 млн., б.а.), вътре работят хиляда и кусур души, а накрая някакъв размахва монета зад гърба на Венелина Гочева. И на Бойко Борисов, пардон.

Ами те и радиото, и БНТ гълтат. Дайте да ги забраним?

Не е работа да говорим за далеч по-смъртоносните изцепки на службата в ролята ѝ на участник в пътното движение.

Но да има НСО и да няма закон, по който да работи е... Щяло да имало закон за тероризма и НСО да е раздел в него. А каква пък е толкова разликата?

Не знам кое е по-лошо – да има кофти нормативна база, или да няма никаква. Поне според мен лошият закон позволява да се доправя, а именно вакуумът на законност позволява едни яки момчета, които са си мислели, че ги назначават за Кевин Костнър, накрая да разхождат дакели.

За щастие на Кънев, има срещу себе си такава опозиция, която най-смисленото, което се сети, е да го пита защо Иван Костов и Петър Стоянов споделяли услугата НСО... Стана балтавене от това колко коли имаме ние, колко Швеция и т.н., нищо че половината са на парламента, министерства и прочее хрантутници. И че безспорно гнием в привилигерованост. За Соколов не се сетиха.

Да твърдиш това е като да казваш, че заради многото хитри адвокати, подкупни или некадърни прокурори и съмнително морални съдии, не трябва да има Наказателно-процесуален кодекс. Защото накрая на истински „лошите” винаги им се разминава и - видиш ли - намират вратички.

Реформаторите, чието говорене иначе много харесвам, отлично знаят, че най-тлъстите шарани обичат мътилката на дъното. Да питат Христо Иванов... А всичко друго си е жив популизъм.