Датиращият още от социализма проблем с т.нар лихвоточки може да бъде решен през следващата година, стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по време на днешния извънреден палраментарен контрол.

Ако се приеме, че това е водещ приоритет във фискалното планиране за следващата година, ако се прецени, че е основен приоритет, би могло да се задели значителен ресурс, който да погаси всички натрупани към този момент права, отговори Горанов на въпрос на депутата от Реформаторския блок Вили Лилков.

Лилков извади статистика, според която при сегашните темпове на изплащане на лихвоточките с по 11 млн. лв. на година от Националния компенсационен жилищен фонд, те ще бъдат погасени след около 40 години.

Хората не могат да си плащат ипотеките. На тях са им признали правата за тази година, купили са жилище, теглили са кредит и им се казва: 2017 г. ще си получите парите, цитира Лилков писмо на гражданка до него.

Да увеличим средствата рязко от тези 11 млн. лв., за да решим проблемите на хората, призова депутатът.

Съгласен съм, че ако това е приоритет, следващата година да се отдели един значителен ресурс, за да решим този проблем, отвърна Горанов.

Лихвоточките са наследник на жилищноспестовните влогове, които до 1990 г. са внасяни в Държавната спестовна каса - (сега Банка ДСК). В подобни сметки хората събираха пари, за да могат да купят апартамент от държавния или общинския фонд, когато им дойде редът. След промените тези пари бяха преобразувани в лихвоточки, като номиналът им беше умножен с коефициент между 15 и 20. Например, ако през 80-те години на миналия век някой е спестил 10 000 лв., разполага с до 200 000 лихвоточки. В момента Националният компенсационен жилищен фонд плаща по 8 ст. за лев номинал на тези, които се "доредят". Но ако през 80-те години с 10 000 лв. можеше да се купи жилище в столицата, сега с евентуално получените 16 000 лв. може да се направи само един приличен ремонт.

По закон лихвоточките могат да се осребряват при покупка на жилище или участие ново строителство, само ако притежателят им няма друг годен за обитаване имот.

Според Горанов няма основание за промяна на т.нар. левов индекс, по който лихвоточките се осребряват. Тези 8 ст. за лев датират от 2008 г., като по закон трябва да се индексират с промените в цените на жилищата и натрупаната инфлация. Но според финансовия министър през този период цената на жилищата е намаляла, а и няма сериозни инфлационни процеси.