Президентът Росен Плевнелиев отказа днес да отговори дали България е доставяла боеприпаси за сирийската опозиция срещу режима на президента Башар Асад.

Държавният глава се позова на следствената тайна и посочи, че прокуратурата и Министерството на отбраната трябва да приключат разследването на взрива на полигона на ВМЗ Сопот в Анево, където загина американски гражданин.

Президентът припомни, че България отдавна произвежда боеприпаси и продължава да търгува с тях.

"България е традиционен производител на стандартно военно оборудване, така да го наречем. България е партньор на много държави в Близкия изток, но и не само там - в Азия, ако щете, дори и в Латинска Америка - в продължение на десетилетия", каза Плевнелиев пред журналисти в Брюксел.

"Това е една традиционна индустрия за нас и дотолкова, доколкото тя произвежда и търгува легално и по правилата, не би следвало да има проблем", добави той.

Дни след инцидента в Анево посолството на САЩ в София потвърди, че там са участвали служители на американска фирма подизпълнител, които са тествали оръжия  по тайна програма за въоръжаване на сирийската опозиция срещу Асад и срещу Ислямска държава.

"Няма как българският държавен глава да даде категорични констатации в момент, в който българската прокуратура, служба "Военна информация", както и много други отдели в Министерството на отбраната работят и са под апубличен натиск, както, разбира се, и под натиска на българския парламент, за да покажат ясно какво, кога и как се е случило", каза Плевнелиев.

"Към този момент като държавен глава не мога да давам категорични коментари, най-малкото за да не попреча със своите констатации на действията на няколко институции, които в момента разплитат казуса и работят по него денонощно", добави той. 

Разследването се очаква да приключи до дни, каза Плевнелиев. Той обеща да се изкаже по случая, ако в кратък срок не се появи публично обяснение за него.