Лидерът на ДПС Лютви Местан цитира една от най-известните мисли на Волтер, за да аргументира защо движението избра бившият служебен премиер Георги Близнашки за експерт в комисията по промените на Конституцията.

"Трудно си представям конституционни дебати в България без експертизата на проф. Георги Близнашки - един от най-големите конституционалисти в България. Тази експертиза на проф. Близнашки, дори когато се разминава с позициите на ДПС, е необходимо да се чуе. Това е много важна характеристика на ДПС - ние бихме искали да чуем и мнения, с които не сме съгласни. Ако четете асоциация с великата мисъл на Волтер - „Не съм съгласен с твоето мнение, но съм готов да умра за правото ти да го изразяваш", няма да ви се разсърдя", каза Местан.

Фактити обаче сочат друго - Близнашки, също както и ДПС, са яростни противници на съдебната реформа, заложена в конституционните промени, инициирани от правосъдния министър Христо Иванов.

Местан каза още, че проф. Георги Близнашки ще допринесе и ще бъде активен участник в процеса на взимане на верните решения.

"Една такава експертиза може да предпази нас, политиците, от грешки", обобщи лидерът на ДПС.

Номинирането на Близнашки от страна на ДПС бе голяма изненада, тъй като той бе много активен по време на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. Впоследствие Близнашки бе служебен премиер, а ДПС и лично Местан бяха сред най-големите му критици.