Патриотичният фронт ще продължи да подкрепя програмата за управление на България, която се изпълнява от настоящото правителство. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

В края на май патриотите поставиха 7 условия пред кабинета и заявиха, че ако до 1 юли не видят развитие по тях е възможно да преосмислят подкрепата си за управлението. Днес Симеонов заяви, че по 5 от тези условия изпълнението е задоволително. Патриотите са недоволни само от неуспешното справяне на кабинета с битовата престъпност, най-вече на местата, където има компактно ромско население и от факта, че перспективата за увеличаване на цената на тока продължава да бъде съвсем реална.

"В следващите три месеца ще продължим да наблюдаваме внимателно развитието по тези теми", заяви Симеонов.

Той изтъкна, че процедурата по събарянето на незаконните постройки в Гърмен вече е започнала и не е завършила до 1 юли, тъй като има законови срокове, които не са изтекли.

"Ние искаме спазването на закона само със законовите мерки. Където процедурата не е изтекла, не може да се иска събаряне на сградите. Приемаме изпълнението като задоволително”, заяви Симеонов.

По темата с оградата по границата с Турция Симеонов изтъкна, че увреденият участък от нея вече е възстановен и е изготвен график за поетапното й довършване. До края на месеца ще започне изграждането на оградата за област Ямбол и Бургас.

Лидерът на НФСБ каза още, че законовите промени за ограничаване на незаконната сеч вече са приети и на второ четене. 

Особено интересен бе коментарът му по повод промените в Изборния кодекс. Симеонов припомни, че наесен, заедно с местните избори, ще има и референдум, в който един от въпросите ще е за задължителното гласуване. Ако хората се произнесат против задължитеното гласуване ще има законови промени, които да въведат активната регистрация на избирателите. За тези промени вече имало съгласие от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок. Според Симеонов тази регистрация е алтернатива на задължителното гласуване като начин за борба с контролирания вот.

Симеонов е доволен и от това, че ГЕРБ и реформаторите са заявили, че ще подкрепят закона на патриотите, касаещ институционалните проблеми за българските общности зад граница.