Лечебните заведения в страната ще продължат да работят по установената от правителството методика за заплащане на медицинската дейност, а именно - да харчат не повече от 90% от реално фактурираното през 2014 г., реши Върховният административен съд. На свое заседание от вчера магистратите от по-висшия петчленен състав са удовлетворили жалбата на Министерския съвет и са спрели определението на тричленния състав, който в средата на май изненадващо отмени въведените лимити на разходите в болничната помощ. Решението този път е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според него определението на тричленния състав е поставено неправилно, без да са предоставени каквито и да било доказателства за евентуалните негативни последствия от действието на оспорения акт. По силата на разпоредбите, текстовете в постановлението е можело да бъдат спрени само при условие, че със сигурност са в състояние да причинят значителна или трудно поправима вреда. На практика не става ясно как предписаните от правителството правила не позволяват на болниците да получават в пълен размер парите за извършената дейност и по какъв начин се нарушават правата на пациентите.

Ето и самите мотиви:

"От приложените по делото доказателства не се установява вида и характера на евентуалните вреди, които действието на тези разпоредби би причинило на изпълнителите на болнична помощ и на пациентите. Изводът за вероятното настъпване на имуществени и неимуществени вреди за болниците, предвид невъзможността да откажат оказването на медицинска помощ, както и за ограничаване правото на пациентите да получат медицинска помощ в предпочитано от тях болнично заведение, не се основават на конкретни доказателства по делото. Липсват данни и доказателства за това, че оспорените разпоредби биха затруднили или отложили оказването на медицинска помощ и че е налице вероятност от настъпване на значителни и трудно поправими вреди за пациентите. В искането до съда са направени твърдения за настъпване на имуществени вреди за лечебните заведения и за влошаване на тяхното качество, както и твърдения за увреждане на пациентите, които също не са подкрепени с доказателства".