Главният изпълнителен директор на Toshiba Corp. Хисао Танака подаде оставка в разгара на един от най-големите счетоводни скандали в Япония, съобщи Ройтерс. До оставката се стигна, след като независимо одиторско проучване показа, че компанията е завишила с общо $1,2 млрд. печалбата си за последните 7 години.

"Това е най-увреждащото за репутацията на компанията събитие в 140-годишната ѝ история", заяви Танака на пресконференция, на която се поклони ритуално пред всички, след като се оттегли от ръководството на Toshiba.

Председателят на борда на директорите на гиганта, чийто бизнес се простира от мобилна електроника до ядрени реактори, Масаши Муромачи, ще поеме временно и поста на Танака. Очаква се чак през август компанията да обяви резултатите си за пъртото тримесечие на 2015 г., като вероятно в тях печалбата ще бъде драстично намалена.

Вицепрезидентът Норио Сасаки също напуска компанията, защото е знаел за счетоводните машинации. Танака и Сасаки са притискали подразделенията на Toshiba да отчитат добри резултати и прекрасно са знаели, че те нагласяват данните си, като освен това за отлагали и публикуването на данни за загуби, установи одиторският доклад, публикуван вв понеделник.

Вероятно оставките няма да са достатъчни, като за нарушителите ще има и сериозни финансови санкции. Скандалът засяга и репутацията на Япония, която през последните години се опитва да привлича чужди инвеститори, за да стимулира икономиката си.

От април насам, когато в медиите започна да излиза информация за евентуални счетоводни нарушения в Toshiba, акциите на компанията са се понижили с 20%.